РС користи око 30 одсто хидропотенцијала

БАЊА ЛУКА – Република Српска у овом тренутку користи свега 30 одсто расположивог хидропотенцијала, закључено је на округлом столу који су данас у Бањалуци организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства РС у сарадњи са Словачком и компанијом „КПМГ“. Циљ округлог стола "Модели тржишта електричне енергије организовани у циљу повећања улоге обновљивих извора енергије" је да […]

уторак, септембар 14, 2010 / 15:56

БАЊА ЛУКА – Република Српска у овом тренутку користи свега 30 одсто расположивог хидропотенцијала, закључено је на округлом столу који су данас у Бањалуци организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства РС у сарадњи са Словачком и компанијом „КПМГ“.

Циљ округлог стола "Модели тржишта електричне енергије организовани у циљу повећања улоге обновљивих извора енергије" је да се учесници у електро-енергетском сектору РС упознају са искуствима и моделима који су у претходном периоду примјењени у Чешкој и Словачкој.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубо Гламочић подсјетио је на конференцији за новинаре у паузи скупа да РС располаже значајним природним ресурсима у производњи електричне енергије из обновљивих извора, те да у овом тренутку користи свега 30 одсто расположивог хидропотенцијала, који спада у ред најисплативијих обновљивих извора.

"РС у овом тренутку око 46 одсто електричне енергије производи из хидроелектрана, а располаже и са вјетропотенцијалом, мањим процентом соларне енергије и биомасом", појаснио је Гламочић.

Он је истакао да обновљиви извори енергије Српској пружају низ могућности да постане лидер у производњи електричне енергије, јер она и сада извози између 25 и 30 одсто укупно произведене електричне енергије.

"Министарство је обавезно да у складу са Законом о енергетици РС и Уговором о енергетској заједници за југоисточну Европу донесе одређена подзаконска и законска рјешења којима ће уредити детаљније ову област", додао је Гламочић.

Он је истакао да ће данас бити презентована и Уредба коју је Министарство у сарадњи са субјектима у области енергетике урадило с циљем подстицања производње електричне енергије из обновљивих извора у РС, која ће у наредном периоду бити упућена Влади РС како би се створиле претпоставке и за стварање других подзаконских аката.

Директор компаније "КПМГ" за савјетодавне услуге централне и Источне Европе Петер Татарко рекао је да циљ овог пројекта да са представницима Министарства и заинтересованих страна у енергетском сектору подјеле своја искуства у овој области, да би се обратила пажња на законску основу када су у питању обновљиви извори енергије.

"Према ОЕЦД-у повећање потрошње елетричне енергије порашће за 50 одсто, а учешће обновљивих извора енергије у том проценту биће значајно и повећаваће се из године у годину у цјелокупној потрошњи електричне енергије", нагласио је Татарко.

Он је појаснио да су обновљиви извори енергије релативно нов појам, те да су многе земље законски већ обратиле пажљу на то, и да је за БиХ битно да преузме искуства других земаља и учи из њихових грешака.

Сарадња РС и Словачке, као и компаније "КПМГ" реализује се у оквиру Пројекта под "Помоћ ентитетима у БиХ у адаптацији модела тржишта електричне енергије у складу са директивама ЕУ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *