РОСУ се повукле и са прелаза Брњак

Специјалне јединице КПС РОСЕ повукле са прелаза Брњак код Зубиног Потока око 12:30 након што су по наредби Владе Косова синоћ заузеле овај прелаз. Припадници специјалне јединице- Росе КИМ радио сазнаје да су након повлачења РОСЕ Срби почели да уклањањају барикаде које су постављене синоћ непосредно после акције Косовске полиције. Протеклих сати ситуација на прелазу […]

уторак, 26 јула, 2011 / 14:04

Специјалне јединице КПС РОСЕ повукле са прелаза Брњак код Зубиног Потока око 12:30 након што су по наредби Владе Косова синоћ заузеле овај прелаз.

Припадници специјалне јединице- Росе КИМ радио сазнаје да су након повлачења РОСЕ Срби почели да уклањањају барикаде које су постављене синоћ непосредно после акције Косовске полиције.

Протеклих сати ситуација на прелазу Брњак је била изузетно напета у ишчекивању резултата преговора представника Владе Србије, КФОР-а и власти из Приштине.

Припадници јединице РОСУ претходно су се повукле из Лепосавића, што је резултат договора представника Београда, Приштине и Кфора, јавља Танјуг.

С друге стране, предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да је ситуација у близини административног прелаза Брњак код Зубиног Потока, гдје Срби од синоћ држе у блокади магистрални пут према Рибарићу, изузетно напета.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић истовремено је демантовао саопштење из Приштине да су специјалци КПС преузели контролу над административним прелазом Јариње. Косовски специјалци су протеклу ноћ провели на магистралном путу Лепосавић – Косовска Митровица, јер због барикада Срба нису успели да дођу до прелаза Јариње, а од јутрос се повлаче ка Приштини.

Министар Богдановић је навео да очекује одговор власти у Приштини на понуду Београда за деблокаду – да се специјалци КПС повуку са свих локација на које су прошле ноћи распоређени, а Србије ће одблокирати путеве на сјеверу покрајине.

Богдановић додаје да очекује да ће се он и шеф тима Београда за дијалог са Приштином Борко Стефановић око 14 часова поново састати са командантом Кфора Ерхардом Билером, којем су синоћ изнели предлог за решење ситуације.

Подсјетимо, власти у Приштини донијеле су одлуку да се на административним прелазима Јариње и Брњик распореде специјалне јединицие косовске полиције РОСУ. Срби са сјевера Косова, у знак протеса, организовали су блокаде пута код Лепосавића, а на сјевер Косова одмах су се упутили шеф београдског тима за преговоре с Приштином Борко Стефановић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, који су се обратили окупљеним Србима, а потом су разговарали и са командантом Кфора.

Након тог сусрета, рано јутрос генерал Ерхард Билер отишао је на разговор са косовским премијером Хашимом Тачијем, који је, према наводима РТК наредио да се још специјалних јединица пошаље на административни прелаз, а потом се вратио и поново разговарао са Стефановићем и Богдановићем.

Шеф београдског тима у дијалогу с Приштином рекао је раније да је рјешење новонастале ситуације на помолу и да је са Билером договорена већина елемената.