РОСУ се повлаче: Амблем РС се на Косову и Метохији зове стикер режим

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је дошло до компромисног рјешења за кризу на сјеверу Космета које предвиђа повлачење специјалних јединица РОСУ са административних прелаза, распоређивање снага Кфора и успостављање режима стикера за возила.

четвртак, 30 септембра, 2021 / 13:20

Ова врста компромиса, ако не подсјећа на Косово* (са звјездицом), на шта је Србија пристала у замјену да јој се одобри Заједница Српских Општина на територији сопствене државе, онда свакако подсјећа на "амблем" Републике Српске, који је баш као неки стикер (српски – наљепница) прелијепљен преко грба са двоглавим орлом.

Ми се у Српској правимо да се над нама не врши културни геноцид, у Србији се ово сматра успјехом, умјесто другим обликом понижења.

Вучић је на конференцији за новинаре у Нишу изјавио да договор подразумијева да се РОСУ повуче са Јариња и Брњака у суботу, 2. октобра, у периоду од 8.00 до 16.00 часова.

Он је навео да ће Кфор поставити снаге на тим административним прелазима прије повлачења РОСУ и да ће тамо остати око двије седмице да би сачувао безбједност и слободу кретања.

"Од 4. октобра од 8.00 часова успоставља се стикер-налепнице режим као привремена мера до коначног решења, о чему ће се тек водити разговори у Бриселу, што је велики успех", рекао је Вучић.

Он је навео да ће бити формирана и радна група коју чинити представници ЕУ, Београда и Приштине под предсједавањем ЕУ која ће тражити трајно рјешење на састанку 21. октобра и то по европским стандардима.

Вучић је истакао да је од кључног значаја то што је ЕУ констатовала забринутост коју је приказала београдска страна због неспровођења формирања заједнице српских општина /ЗСО/ и недостатака у судском вијећу у случају "Теодосијевић".

Он је указао да је веома значајно то што ЕУ позива обје стране да примијене све договорено, те да ће као приоритетна ствар на сљедећем састанку главних преговарача бити ЗСО и кршење Бриселског споразума.