Росњефт: Хрватска нам је приоритет у региону

Челни човјек руске нафтне компаније Росњефта Игор Сечин изјавио је како Хрватска заузима централно мјесто у Росњефтовој стратегији регионалног развоја

понедељак, октобар 30, 2017 / 12:33

Он је додао и да разматрају могућности уласка у власничку структуру Ине.

Појаснио је како им је Хрватска интересантна из више разлога – од стратешке вриједности Инине имовине до локације нафтних терминала преко којих руска компанија може да тргује својим производима у окружењу.

Све то може да буде темељ стварања центра трговине усмјереног на тржиште Медитерана и централне Европе, рекао је Сечин у интервјуу за Јутарњи лист.

Нагласио је како је упознат с чињеницом да је хрватска Влада већ неколико пута изјавила да очекује модернизацију рафинерија, међутим да је мађарски МОЛ, као највећи дионичар Ине, најавио планове за затварање постројења у Сиску тврдећи да производња наводно није исплатива и да радника има превише.

„Ако Росњефт уђе у власничку структуру Ине, компанијина постројења биће модернизована и моћи ће да производе нафтне деривате у оквирима тржишне рентабилности“, рекао је Сечин.

Одговарајући на питање на чему темељи своје прогнозе да Инине рафинерије могу бити конкурентне, Сечин је истакао како примјећује да пад цијена нафте није довео до пада цијена нафтних деривата у Европи јер је појефтињење сировине било компензовано повећањем акциза.

„У том контексту рафинерије на Медитерану имају значајни потенцијал захваљујући предностима у логистици“, рекао је додавши како због тога разматрају могућност јачања свог присуства на овом тржишту.

„Кроз стварање интегрисаног ланца ‘производња – прерада – продаја’, желимо да допремо до крајњег потрошача. То можемо да оставримо у Хрватској и зато сам сигуран да потенцијал за развој постоји те да ћемо успјети да изградимо стратешко партнерство с хрватском Владом у Ини“, рекао је Сечин.2 КОМЕНТАРА

  1. Било би занимљиво да дежурни русофили на Фронталу разјасне напаћеном српском пучанству да ли је ово приближавање одлука руског народа који неизмјерно воли Срнбе или је ово одлука прагматичне елите тј. власти.

    Русофилне усташе Бујанец и Домазет су постале опасна конкуренција српским русофилима.

    https://www.youtube.com/watch?v=JV5XET9u0Cg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *