Росатом: Јапанци претјерују са нивоом катастрофе

САНИЈА – Јапанске власти претјерују са обимом нуклеарне катастрофе како би осигуравајућим компанијама дале излазну стратегију, рекао је данас директор руске агенције за нуклеарну енергију "Росатом" Сергеј Киријенко. "Тешко ми је да процијеним зашто су јапанске колеге донијеле ту одлуку. Сумњам да је то више финансијско него нуклеарно питање", рекао је Киријенко на маргинама билатералног […]

среда, 13 априла, 2011 / 21:44

САНИЈА – Јапанске власти претјерују са обимом нуклеарне катастрофе како би осигуравајућим компанијама дале излазну стратегију, рекао је данас директор руске агенције за нуклеарну енергију "Росатом" Сергеј Киријенко.

"Тешко ми је да процијеним зашто су јапанске колеге донијеле ту одлуку. Сумњам да је то више финансијско него нуклеарно питање", рекао је Киријенко на маргинама билатералног сусрета руског предсједника Дмитрија Медведева и индијског премијера Манмохана Синга уочи састанка Организације земаља у развоју /БРИЦ – Бразил, Русија, Индија и Кина).

Јапански званичници јуче су подигли ниво нуклеарне опасности у постројењу Фукушима на седми, највиши степен, чиме је ова катастрофа изједначена са Чернобиљом.

Највиши, седми степен до сада је проглашаван једино приликом катастрофе у Чернобиљу 1986. године и он означава "велику несрећу са ширим посљедицама" у поређењу са претходним нивоима.

Досадашњи ниво био је на петом подиоку, као и код несреће у америчкој централи "Фри мајл" 1979. године.

Према посљедњим подацима, земљотрес и цунами, који су 11. марта захватили сјевероисток Јапана, однијели су више од 25 000 људских живота. Мјесец дана након катастрофе више од 145 000 људи живи у привременим смјештајима.Оставите одговор