Ројтерс: Шансе за грексит веће од 50 одсто

Грчка би могла да постане прва земља која је напустила еврозону, показује нова Ројтерсова анкета, према којој су шансе за грексит први пут изнад 50 одсто. У оквиру Ројтерсове анкете, 57 економиста сматра да је вјероватноћа да ће Грчка изаћи из монетарне уније 55 одсто. То је први пут након више година постављања истог питања […]

четвртак, јул 9, 2015 / 16:47

Грчка би могла да постане прва земља која је напустила еврозону, показује нова Ројтерсова анкета, према којој су шансе за грексит први пут изнад 50 одсто.

У оквиру Ројтерсове анкете, 57 економиста сматра да је вјероватноћа да ће Грчка изаћи из монетарне уније 55 одсто.

То је први пут након више година постављања истог питања да је вјероватноћа грексита изнад 50 одсто.

Чланице еврозоне дале су Грчкој рок до недјеље да изнесе приједлог свеобухватних реформи у замјену за финансијску помоћ која би земљу спасила банкрота и изласка из еврозоне.

Грчки премијер Алексис Ципрас инсистира на отпису грчког дуга, наводећи да је вишегодишња буџетска штедња уништила економију и повећала сиромаштво, не доносећи никакве резултате.

Иако је директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард наговијестила да је извјестан отпис дијела грчког дуга неопходан, Њемачка, највећи кредитор у Европи, снажно се противи тој идеји.

Портпарол њемачког Министарства спољних послова Мартин Јегер је данас поновио да Њемачка не види потребу за резањем грчког дуга или другим мјерама које би смањиле вриједност зајмова, подсјећајући да је канцеларка Ангела Меркел јасно рекла да нема основе за дискусију о томе.

Грчкој 20. јула на наплату доспјева 3,5 милијарди евра дуга европским институцијама, а економисти које је анкетирао Ројтерс смартају да је вјероватноћа да Атина неће успјети да тај дуг отплати 60 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *