Рогозин: Румуни неће смјети ни прићи бази на својој територији

Замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин, који је бивши амбасадор у НАТО, изјавио је да ни румунски командант неће имати приступ даље од предсобља у ваздужној бази у Девеселу, на југу Румуније, гдје ће бити постављени дијелови америчког антиракетног штита. “Румуни су слободни да вјерују да су значајни оператори у пресретању ракета, али чак и командант […]

уторак, децембар 27, 2011 / 19:29

Замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин, који је бивши амбасадор у НАТО, изјавио је да ни румунски командант неће имати приступ даље од предсобља у ваздужној бази у Девеселу, на југу Румуније, гдје ће бити постављени дијелови америчког антиракетног штита.

“Румуни су слободни да вјерују да су значајни оператори у пресретању ракета, али чак и командант базе из румунске војске имаће право да уђе само у предсобље”, рекао је Рогозин током посјете ваздухопловној јединици у Краснознаменску, преноси данас румунска агенција Медиафаx.

Он је додао да румунски командант базе у Девеселу никада неће посјетити контролну станицу из једноставног разлога што је то америчка, а не база НАТО-а.

Нови замјеник руског премијера рекао је руским официрима да је Вашингтон убиједио Европљане да им је потребно “стално мијешање САД у њихове унутрашње послове” и да Европа може постати “талац и циљ једног евентуалног напада из одмазде”, а да при томе нема приступ америчкој технологији.

Ова ситуација је “фантастично иронична” с обзиром да све западне земље доприносе развоју таквих ситема, који ипак остају под америчком контролом, оцијенио је Рогозин.

Споразум између Румуније и САД о постављању одбрамбеног антиракетног штита ступио је на снагу 23. децембра. Споразум су 13. септембра у Вашингтону потписали румунски министар спољних послова Теодор Баконски и америчка државна секретарка Хилари Клинтон, у присуству предсједника Трајана Басескуа и Барака Обаме.

Према том споразуму, ваздушна база у Девеселу остаје румунска својима под њеном јурисдикцијом, а САД ће имати право на приступ и коришћење базе уз поштовање румунских закона.

Румунија је више пута прецизирала да је постављање дијелова антиракетног штита у Девеселу намијењено искључиво у одбрамбене сврхе и да није усмјерено против Русије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *