Рогозин: Критике САД и НАТО-у због ракетног штита

Русија је упозорила САД и њене савезнике у НАТО-у да се уздрже од могућег ширења подручја под противракетним „штитом” на сјеверу Европе. Током посјете Ослу, руски амбасадор у НАТО Дмитриј Рогозин је критиковао САД због тога што не желе да гарантују да у морима на сјеверу Европе њихова флота неће бити опремљену антиракетним системом „егис”. […]

уторак, 9 августа, 2011 / 06:03

Русија је упозорила САД и њене савезнике у НАТО-у да се уздрже од могућег ширења подручја под противракетним „штитом” на сјеверу Европе.

Током посјете Ослу, руски амбасадор у НАТО Дмитриј Рогозин је критиковао САД због тога што не желе да гарантују да у морима на сјеверу Европе њихова флота неће бити опремљену антиракетним системом „егис”.

„Зашто нико не може да нам да гаранције да америчка флота опремљена пресретачким системом ‘егис’ неће бити ангажована у сјеверним водама?”, запитао је Рогозин и додао да је исто питање поставио и својим америчким колегама.

Рогозин је нагласио да одбијање давања таквих гаранција значи да је могуће да Американци желе користе флоту са таквим системом у том подручју и запитао се шта би иначе могао да буде разлог да тврде супротно.

НАТО планира да изгради систем противракетне одбране у Европи, правдајући то потребом заштите од евентуалног напада из Ирана.

С друге стране, Русија је забринута да би тај систем могао да буде употребљен против руске војске и тражи од НАТО-а да одустане од такве намјере.

Рогозин је у Ослу позвао министра спољних послова Норвешке Јона Гара Стореа да не прихвати да „егис” буде у норвешким водама.Коментариши