Рогозин: Кредит Србији и званично одобрен

Свечаним дочеком испред Палате Србије потпредсjедник Владе Русије Дмитриј Рогозин почео је посjету Београду. Рогозина је дочекао потпредсjедник Владе Србије Александар Вучић, послије чега су услиједили састанци са званичницима Србије.  Рогозин је разговарао са предсједником Србије Томиславом Николићем, који је рекао да је Србија изузетно заинтересована за сарадњу са Руском Федерацијом у бројним областима, а […]

среда, 28 новембра, 2012 / 17:58

Свечаним дочеком испред Палате Србије потпредсjедник Владе Русије Дмитриј Рогозин почео је посjету Београду. Рогозина је дочекао потпредсjедник Владе Србије Александар Вучић, послије чега су услиједили састанци са званичницима Србије.

 Рогозин је разговарао са предсједником Србије Томиславом Николићем, који је рекао да је Србија изузетно заинтересована за сарадњу са Руском Федерацијом у бројним областима, а да ће ускоро пројекат "Јужни ток" потпуно повезати Русију и Србију, саопштила је Прес-служба предсједника Србије.

Предсједник Николић изнио је тежњу да се, осим на пољу енергетике, посебно унаприједи сарадња двије земље и у намјенској индустрији, али и у другим гранама привреде.

"Наша пољопривреда, на примјер, може да створи квалитетне производе који су потребни руском тржишту и Србија је спремна да обезбједи велике количине за пласман у Руску Федерацију", додао је предсједник Николић.

Предсједник Николић је, такође, рекао да Србија води политику војне неутралности и да ће због тога ускоро бити упућена наша парламентарна делегација у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбједности (ОДКБ), пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Потпредсједник руске владе обавјестио је предсједника Николића да су руски органи и званично одобрили кредит под повољним условима Србији, који је нашој земљи недавно обећан.

Русија има и жељу и новац да улаже у Србији

На конференцији за новинаре, послије састанка са министром Вучићем, Рогозин је поручио да су Русија и њен предсједник Владимир Путин уз Србију и да Русија има и жељу и новац да улаже у Србији.

Москва је у новим српским властима добила поузданог и озбиљног партнера, истакао је Рогозин и додао да је Русији потребна јака Србија која ће заступати своје позиције.

"Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове", рекао је Рогозин.

Русија, са своје стране, "има и жељу и новац да улаже у Србији и вјерујем да наш ‘брак’ неће бити само из интереса, него и из љубави", прецизирао је Рогозин. Руски званичник истакао је да Москва и даље подржава Србију када је ријеч о заштити територијалног интегритета и цјеловитости.

Наводећи да не може да не примјети ужасне послиједице бомбардовања Србије, он је подсјетио да је међународно право засновано на два принципа: заштити територијалног интегритета и праву на самоопредељење, али да је први принцип важнији.

"Право на самоопредељење се уважава само у једном случају, а то је када постоји пријетња геноцидом или уништењем неке конкретне нације и само тада оно може да превлада први принцип. Питам зато: ко је 2008. угрожовао Албанце, ко конкретно? У Београду је на власти била влада која је постигла компромис око Косова, Милошевић је био већ уклоњен. Зашто је онда донијета одлука о признавању Косова", упитао је Рогозин.

Руски званичник истакао је да ће његова земља наставити да подржава Србију на том плану не само зато што је њен пријатељ и не зато што је адвокат Србије, већ зато што заступа међународно право.

Рогозин се састао и да председником Владе Србије Ивицом Дачићем. Они су оцјенили да се сарадња двије земље значајно унапређује и потврдили став да "рјешавање проблема у јужној српској покрајини мора да буде у складу са међународним правом".

Премијер Дачић истакао је да политика Србије према питању Косова и Метохије није промјењена.

Како је саопштено из Владе Србије, Дачић и Рогозин размотрили су на данашњем састанку могућности већег присуства руских инвестиција, привреде и банака у Србији, као и заједнички наступ компанија обје земље на тржишту.

Договорен је наставак сарадње у области ванредних ситуација, посебно на разминиравању терена и оцењено да Хуманитарни центар у Нишу има регионални значај на том плану.

Премијер Дачић и потпредсједник руске владе Рогозин разматрали су и могућности заједничке борбе против тероризма и илегалне трговине наркотицима.

Србија ће се руководити својим интересима

Послије састанка са Рогозином, Александар Вучић је рекао да није спорна жеља Србије да уђе у Европску унију, као и да задржи пријатељске односе са Русијом.

Вучић је рекао да Србија неће дозволити да било ко поквари њено пријатељство са Русијом, али је додао да то нико није ни тражио – ни из ЕУ ни са неке друге стране.

Вучић је додао ће се Србија руководити својим интересима јер постоји, пре свега, због својих грађана.

Говорећи о тежњи Србије да постане члан ЕУ, Рогозин је рекао да између чланства Србије у ЕУ и стратешког партнерства са Русијом нема конфликта интереса и да Србија може да буде "партнер и ЕУ и Русији".

Међитум, потпредседник руске владе рекао је да је, уколико је за пријем Србије у Европску унију услов да призна Косово, то "безобразан услов".

"Ако је за пријем у ЕУ услов да се призна Косово, треба да размислите о том услову. То је безобразан услов…, али то је ваша суверена одлука и Русија ће подржати вашу одлуку", рекао је Рогозин.

Потпредседник руске владе састао се и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем, са којим је разговарао о раду Скупштине и будућем учешћу делегације Србије у Организацији договора о колективној безбедности.

Рогозин се интересовао за политичку ситуацију, за активности Народне скупштине и стабилност скупштинске већине, саопштио је Кабинет председника Скупштине.

Ускоро војна фабрика у Великој Плани

Министар одбране Александар Вучић најавио је да ће до краја године у Великој Плани бити отворена нова фабрика у којој ће се, у сарадњи са Русијом, производити неколико верзија борбених оклопних возила за извоз и потребе Војске Србије.

Вучић је рекао да ће у тој фабрици на почетку радити око 130 људи, а до јуна идуће године број ће се повећати на више од 190.

Према његовим речима, производиће се борбена оклопна возила, пре свега за извоз у Кенију и Бангладеш, и склапати самоходна артиљеријска оруђа "нора".

"Очекујемо да са Русима направимо договор да они обезбеђују шасије каросерије за та возила, а ми компоненте за разне врсте борбених возила пешадије", рекао је Вучић и додао да је руска страна заинтересована за муницију, експлозив и барут, и за развој стрељачког наоружања, а разговарали су и о заједничком изласку на треће тржиште.1 КОМЕНТАР

 1. Понуда зајма новца између приватних у 48 сати
  (е-маил: Ј[email protected]ОМ)

  Да ли хитно тражите новчани кредит? било:
  Да повећате своје финансијске активности?
  Да бисте реновирали унутрашњост вашег стана, куће, зграде?
  Рент?
  Купуј ауто?
  Кредит за венчање?
  Ликвидација дуга?
  За реализацију пројекта?
  Или из других разлога, итд …
  Ја одобравам кредите свим поштеним људима, и вероватно је да сам ја
  повраћај мог новца са врло једноставним
  3% накнаде. За више информација, молимо вас да се пријавите
  Контактирајте ме директно на мој е-маил: ЈО[email protected]ОМ

Коментариши