Рогозин: Док је из ваздуха, није окупација

МОСКВА, РИМ, ПАРИЗ – Стални представник Русије у НАТО Димитриј Рогозин изјавио је данас да би свака копнена операција у Либији била у ствари окупација и истакао да војна кампања мора да остане у оквирима резолуције Савјета безбједности Уједињених нација. „Спровођење копнене операције било би окарактерисано као окупација Либије и директно би било у супротности […]

субота, 26 марта, 2011 / 15:15

МОСКВА, РИМ, ПАРИЗ – Стални представник Русије у НАТО Димитриј Рогозин изјавио је данас да би свака копнена операција у Либији била у ствари окупација и истакао да војна кампања мора да остане у оквирима резолуције Савјета безбједности Уједињених нација.

„Спровођење копнене операције било би окарактерисано као окупација Либије и директно би било у супротности са резолуцијом коју је усвојио Савјет безбједности УН”, изјавио је Рогозин агенцији РИА Новости и додао да операција у Либији не смије да иде изван дозвољених граница, пренио је АФП.

Италија је саопштила да ће представити свој план за Либију на састанку министара иностраних послова држава које спроводе војну акцију против либијског режима, а која ће бити одржана у уторак у Лондону.

„Саркози (француски предсједник Никола) рекао је да има идеје. С обзиром на то да и ми имамо идеје, представићемо свој план у Лондону”, изјавио је италијански министар иностраних послова Франко Фратини у интервјуу листу „Квотидиано национале”.

Фратини је рекао да је добио увјеравања од шефа либијског опозиционог Националног савјета Махмуда Џибрила да ће било која будућа либијска влада поштовати садашње трговинске односе са Либијом.

У међувремену, либијски побуњеници су захвалили Француској на њеној улози у војној акцији против режима либијског вође Моамера Гадафија, али и поручили да би „снаге са стране” требало да напусте земљу.

У писму које је лидер побуњеника Џибрил упутио француском предсједнику Саркозију, а које је објавио француски дневник „Фигаро”, наведено је да либијски народ коалиционе снаге види као ослободиоце и да ће њихова захвалност бити вјечна, али да они не желе „снаге са стране”.

„Нису нам потребне (снаге са стране). Ми ћемо добити прву битку захваљујући вама. Наредну битку ћемо добити сопственим снагама”, наведнео је у писму.Оставите одговор