Рогатица: Како једна пољопривредна изложба постаје политички догађај

Из СДС пишу како је начелник Рогатице (СНСД) сакрио од јавности да је Регионалну изложбу финансирало министарство под управом Мирка Шаровића.

петак, 13 октобра, 2017 / 09:24

Протеклог викенда у Рогатици је, по 53. пут, одржана Регионална пољопривредна изложба. Пуне 53 године, са ратним прекидом, у Рогатици се састају узгајивачи стоке и прозвођачи пољопривредних производа Сарајевско-романијске и Горњодринске регије да покажу шта су то радили протекле године. Све то прате стручњаци пољопривредне струке. Еминетни, углавном професори са универзитета и факултета. Остваре увид, оцјењују, савјетују, најбоље награђују веома пристојним новчаним награда, а свим учесницима снесу се макар трошкови превоза и њихове замуке. Није лако октобарским данима, који често буду кишни, као што је био овај суботњи, натоварити стада оваца, јунице, краве.. на тракторе и довести их само да би били виђени. Ту се промовише и чувени "борички кромпир" заштићеног имена и георафског поријекла, најбоља и најквалитетнија кртола у цијелом региону и "скоруп", атухтони, преукусни, димљени кајмак који се само у овим крајевима производи, и чије ће име такође ускоро бити заштићено. Најбољим излагачима дијеле се пристојне новчане награде, које имају за циљ да подстакну квалитет и масовност производње и финансијски стимулишу добре домаћине. Ове године наградни фонд износио је значајних 24.000 КМ.

Министарства спољне трговине и економских односа БиХ за овај регионално важан догашај обезбиједило је респектних 25.000 КМ. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у потпуности се убрукало јер манифестацију није суфинасирало ни са једном једином КМ, правдајући то кашњењем општинске администрације у погледу рокова за подношење захтјева. Брука је још и већа зато што се у Српској одржавају свега четири региналне пољопривредне изложбе, а рогатичка је једна од њих. По самој логици ствари те четири изложбе морале би бити приоритети Министартва пољопривреде РС у сваком погледу, па и у финансирању.

Пошто брука никад не долазили у једнини начелник општине Рогатица Милорад Јагодић (СНСД), умјесто захвалности за обезбијеђена средства, министру и земљаку Мирку Шаровићу (СДС) узвратио је тако што је дезинформисао јавност да је рогатичку изложбу финаснирала искључиво Општина Рогатица. О овоме извјештава и званична веб страница општине Рогатица нигдје не спомињући институцију која обезбиједила комплетан износ за награде излагачима, највећу ставку у организацији изложбе, и чак је остао и кусур од тих пара за остале потребе.

Регионални медији наклоњени рогатичким властима пренијели су изјаву наченика Одјељења за привреду Деливоја Јовичића који такође тврди да је новац за награде обезбиједила искључиво Општина Рогатица.

Иначе, Јовичић потпуно противзаконито врши ову функцију, јер је у још априлу 2017. године навршио 65 година живота и по Закону о службеницима морао је бити пензионисан прије пола године.

Упоредо са овим намјерним дезинформацијама које су у јавност пласирали званичници Општине Рогатица са циљем да сакрију истину да је новац за изложбу обезбиједио министар Мирко Шаровић (СДС) из свог ресора, РТРС и "Глас Срспке" осули су праву медијску паљбу баш по министру Шаровићу оптужујући га новцем "части" општине у Федерацији, а у Републици Српској само оне у којима је на власти СДС" ( хттп://www.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=273133). Међутим, баш у том нападу режимских медија, урађеном са циљем да се неутемељено "облати" један од најуспјешнијих СДС-ових министара Мирко Шаровић, коначно је свјетлост дана угледала информација да је Шаровић финансирао комплетну "53. Регионалну пољопривредну изложбу у Рогатици", у којој је на власти СНСД, али да је умјесто захвалница и признања из Рогатице добио негирања и прикривања истинитих информација.

Бруку рогатичке изложбе начелник Милорад Јагодић (СНСД) употпунио је бруталним притиском на предсједнике оцјењивачких комисија да највеће новчане награде дијеле члановима СНСД, због чега је један угледни универзитетски професор, предсједник комисије за оцјењивање, напустио изложбу рекавши начелнику Јагодићу да у својој каријери није доживио такву политичку дискриминацију какву он реализује у Рогатици. Тако је, напримјер, уздгајвач млијека, иначе начелников рођак Миле Јагодић, добио награду у износу од 400 КМ за стеону јуницу у категорији гравидних јуница старости преко 12 мјесеци, а да његово изложбено грло нити је било гравидно нити је имало старост предвиђену пропозицијама ове категорије. Са 400 КМ награђен је и Радомир Ћебић, за краву, а у ствари за прелазак из СДС у СНСД. Ћебићу је недавно, такође под лажним образложењем да се гради шумски пут, асфалтирано 760 метара кроз имање, све о трошку ШГ "Сјемећ" чији је начелник Јагодић био донедавни директор. Природне ресурсе Сјемећа Јагодић и даље користи искључиво за финасирање страначких потреба СНСД и страначко запошљавање, а истовремено се двадесетак сјекача који не могу да нараде за 230 страначких ухљеба најгрубље оптужују да су нерадници и главни и једини кривци за лоше пословање "Сјемећа" (Фотографија 4).Оставите одговор