Рођендански поклон ФСРС: До септембра репрезентација Српске

Док на ТВ гледамо најбоље европске фудбалере, ни не помишљамо да је фудбалска репрезентација Српске нешто што нам се ускраћује. Барем једном годишње. Дугогодишње натезање по питању сагласности одигравања пријатељских мечева фудбалске репрезентације Српске требало би бити окончано у септембру, када ФСРС прославља година постојања. Генерални секретар ФСРС Родољуб Петковић за ФРОНТАЛ поново појашњава неспоразум […]

субота, јун 23, 2012 / 08:36

Док на ТВ гледамо најбоље европске фудбалере, ни не помишљамо да је фудбалска репрезентација Српске нешто што нам се ускраћује. Барем једном годишње.

Дугогодишње натезање по питању сагласности одигравања пријатељских мечева фудбалске репрезентације Српске требало би бити окончано у септембру, када ФСРС прославља година постојања. Генерални секретар ФСРС Родољуб Петковић за ФРОНТАЛ поново појашњава неспоразум око овог случаја и како је све текло.

-Захтјев за одигравање међународних пријатељских утакмица је прослијеђен ФИФА и УЕФА путем Фудбалског савеза БиХ, онако како налажу правила ФИФА, која дозвољавају покрајинама да играју међународне мечеве, као што то чине Каталонија, Арагонија, Баскија, обично крајем календарксе године. Захтјев прије двије године није прихваћен, и генерални секретар Фифа Жерон Валке је образложио тиме што ФСРС није чланица ФИФА

То образложење није прихватљиво ни логично, јер ми нисмо тражили чланство, ми смо дио признате фудбалске асоцијеције, а то је ФСБиХ. Дакле, наши тимови учествују у европским такмичењима, наши играчи сносе санкције, наши подручни савези учествују на завршницама купова европских регија (Regions cup за аматере, на којима су учествовали подручни савез градишка и Бијељина). Ми смо дакле у систему, и потпуно је логично да добијемо сагласност и да играмо и међународне утакмице, јер нам то правила дозвољавају.

Прича се покренула поново кад је споменуто Косово, да ли је то урађено са довољно такта?

-То нема апсолутно никакве сличности. Фудбалски савез Косова је де јуре дио фудбалског савеза Србије, и не могу тражити ништа мимо ФСС, без обзира што они са њима немају никакав контакт, и понашају се као да су одвојена држава. Њихову независност је јесте признало неколико држава, али нису уједињене нације.

Ми се ни у једном сегменту не можемо повезивати са Косовом. Ми смо од комитета за нормализацију ФС БиХ прије неколико мјесеци тражили да у наше име затраже дозволу да одиграмо ревијалне утакмице поводом 20 година постојања ФСРС, и надамо се да ће се то десити у септембру. Не видимо зашто би ту било проблема, кад смо добили сагласност за играње млађих селекција, а наша кадетска репрезентација је на међународном турниру у Новом Саду освојила прво мјесто.

Какве су шансе да се то деси?

-Формалних препрека нема, и то је искључиво право извршног комитета ФИФА и УЕФА, и када они схвате да су наши мотиви искључиво спортског карактера, и да само желимо да играмо фудбал, наравно, и зато јер би то имало како промотивни тако и финансијски значај. По нама је то само ствар прихватања аргумената који су на нашој страни.

Ако је тако, да ли је проблем сениорске репрезентације политичке природе?

-Вјероватно постоје неки други разлози, али у то не улазимо, понављам да су нам мотиви спортски. Морам рећи да није тачно да се из ФСБиХ радило против нашег захтјева. И када смо га упутили поново упутли преко комитета за нормализацију, наши делегати Љубојевић и Кулина су добили увјеравања да ће се заузети за позитивно рјешење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *