Рођенданска ријеч уредника

Данијел Симић је одлучио да на свако представљање истог као уредника Фронталa, каже: нисам то ја, већ Марко Шикуљак. Иако је напокон добио титулу која није политички аналитичар.

понедељак, 1 априла, 2013 / 00:09

Пише Марко Шикуљак

Хиротонија новог уредника обављена је 21. 12. 2011. у Сарајеву, када је стара црква на Башчаршији славила своју крсну славу.

То да нико није примијетио неке посебне промјене на сајту и питања: Шта ти је онај Шикуљак са Фронтала? сматрам комплиментом. Разлога за неко посебно лично брендирање није било, јер је доста више труда уложено да се одржи постојеће и направи искорак.

Четири године је прошло како смо почели. Уз све обавезе зарађивања новца за живот на другим мјестима, овај портал је постао мјесто у који смо уложили себе. И то се, вјерујемо, види. И сада кад је конкуренција на мрежи јача него што је била на почетку, посебно нас радује што је прво што нам кажу да смо другачији.

Понашамо се потпуно антитржишно, јер сматрамо да су вијести из свијета, економије и науке, битније од сцене, естраде, спортских трансфера. И што нам је домаће битније од увозног. И упркос томе што "у приручнику” пише да тако не треба, наша посјета и данас расте полако али упорно.

Што видимо као доказ да се публика не може заглупљивати бесконачно, и да баш због оних који мисле да се она понаша по шаблону, простора имају они који нуде другачије. Нуде рад, промишљање, сопствени виц… Уопште, да дамо предност раду у односу на маркетинг.

"Не може ни Сан Марино да се победи, а да не одереш дупе од клизећих стартова”, рече Марко Пантелић, док још није постао Пантела.

И кад нам кажу да ћирилицу не проналази Гугл, само се насмијемо јер нам онда није јасно како нам највише посјета долази преко њега, умјесто са Фејсбука.

Ту смо да примијетимо када други извјештаји не одговарају стварности. Да примијетимо необичне тенденције. Да дамо анализу, јер знамо да вијести има и превише. Односно онога што се прави да је вијест, а у ствари су само преписке и препирке без садржаја.

Задали смо себи да не провоцирамо пажњу бавећи се естрадним звијездама, или вадећи нешто из контекста, објављујући непровјерене подршке страних глумаца Србима, измишљеним Путиновим твитовима, или уопште сензационалним, а бесмисленим вијестима. Радије ћемо изазивати пажњу Ђурђевданом, Теслом, последњим српским царом, класичном музиком. Историјом, културом, науком. Може нам се.

Најбитније од свега, Фронтал су људи. Доношење одлука је децентрализовано. Нема линије која се гура, осим осјећаја да радиш оно што је исправно. Ми имамо своје ставове, и не љутимо се ако их неко од политичара преузима и заступа. Али нам своје не могу наметнути.

Ако је било дилеме, јасно је да нисмо фантомски сајт без импресума, који се покреће за изборе, и каквих не мањка пред изборе. Или да бургијамо по неким донацијама. Што се њих тиче, вјерујемо у оних десет милиона, и ако нас се Патрик Мун сам не сјети, зваћемо га на славу, да попричамо томе. Није ни Шојић наиван.

Један човјек близак владајућој партији дао је дијагнозу коју опет можемо схватити као комплимент: "Сви, који су сад за Додика ће му окренути леђа, и РТРС ће га почети пљувати два мјесеца пред изборе, само ће Фронтал крајем 2014. написати текст са насловом: Правићете Додика од блата”.

Док чекамо да га вријеме демантује или не, подсјетићемо се шта је "почасни уредник" писао и од чега се нисмо одмакли, па можемо потписати и данас.

Фронтал.РС је екипа младих људи који су повукли линију свог достојанства. Спрејом по асфалту, ретком на екрану, браздом у мајци земљи. Небитно је. Ми дјелујемо крајње непрофитно, поштујући законе своје отаџбине, њене институције и њену традицију. Наш основни циљ је да покажемо како потичемо из сопствене заједнице, у којој постоји на стотине вриједних појединаца у свјетским размјерама, који треба да се удруже и покажу да ова земља није чмар на урвини свијета.

ПС: Фронтал су и људи који га прате, и на било који начин учествују у његовом постојању. Лично им се захваљујем јер без њих не би било свега овога.0 КОМЕНТАРА

 1. Срећан рођендан и нека траг ФРОНТАЛОВЕ ћириличне писаљке остане довјека непрекинут!

  Када се будемо ускоро одмакнули од овог злог времена и злих виновника наше биједе, јасно ће се видјети колико је Фронтал, и Фронталовци, оставио значајан траг позитивних промјена у свијести људи и у друштву које се неминовно мијења.

  Некада је и камичак довољан да се бесповратно разгрне жабокречина што дави. – ФРОНТАЛ се успјешно „набацио“ и сигурно неће стати!

  Срећно вам било!

 2. Придружујем се честитци за рођендан! Све у свему, Фронтал је учинио џиновски корак у информисању путем интернета на овим просторима. Међутим, приетрасност нисте могли прикрити и то сматрам маном јер редакција није плурална: сва је СДС-овске провенијенције и то квари укупну слику! Бар да сте гостујућим колумнистима дали дјелић простора да проговоре о низу тема које нису еминентно политичке! Надам се да међу онима који прате овај портал има људи које занима култура, геополитика, социологија и антропологија па сходно томе неке колумне би требало да су изванполитичке! Но, то је ствар редакције која пчито нема слуха за другачија мишљења осим оних типа Стевандићевих, Говедаричиних или Тадићевих опсервација.
  Да не помисли неко како нисам ишчитао листу колумниста! Јесам али у укупним погледима нема провенијенције плуралног изношења ставова већ је једнопартојност евидентна. Тако, рецимо, и сами насједате матрици есдеесовског поимања случаја Гарић у Добоју. па и врапци знају истину о гарићу и Савићу, само сдесовска булумента гуди своју мелодију на епској струни. Умјесно би било да се подастре оставнина Бранислава Гарића евидентирана на оставинској расправи код Основног суда Добој и на основу тога закључује да ли је Гарић био угледан грађанин или криминалац. Просјечан грађанин Добоја то зна и све писаније и салтирања Босића, Тадића, Говедарице и иних фолираната овдје никога неће нити поколебати нити збунити!

 3. Стражичанин,

  Ти си најбољи примјер ‘напрдњачке’објективности. Ако је игдје даван простор лузерима из СНС РС онда је то Фронтал. Ја сам један од оних који је газда Дану опомињао да претјерује јер даје превише простора једној безначајној појави као што је ова странка.
  Умјесто да ту газдину добру вољу искористите и промовишете странку, ви сте овдје на Фронталу једни другима очи копали. Србослав, Лека, Книн и још неки коментатори.
  И сад вам Фронтал крив. Ево ја који сам познати мрзитељ СДС-а никад нисам опружио Фронтал да навија за њих.

 4. Симо П. Ороз
  Дакле, ти си, по ономе што нагађаш, нова Света Милка(!) која тобоже препознаје напредњаке као од шале! Дај, уозбиљи се, човјече, гдје има напредњака у РС и какве везе имају са СДС?! Ја нисам мрзитељ никога па ни СДС, ја сам критичар сврставања на страну оних који то не заслужују. Овом народу је доста и СДС-оваца и СНСД-оваца у којима предњаче ташти и нарцисоидни типови који као по правилу не виде своје ликове у огледалу.Видиш ли, човјече, докле су нас довели и једни и други? Не може се амнестирати ни млађа генерација СДС-оваца с обзиром да баштини једну традицију профитера и себичњака који у свему што раде виде себе и свој себични интерес и све подређују шишању наивних овчица које падају на причу у новом руху старих вукова. А ми који имамо доста година и искуства знамо да вук длаку мијења али ћуд никада. Но, било би заморно набрајати све СДС-овске перјанице и њихове салтирајуће профиле приказивати, почев од Кличковића, преко Калинића,Паравца, Чавића и др. Нисмо им заборавили да су нас водили као слијепци из Домановићеве приче Вођа. Захвањујући управо поменутима, на површину је испливао Милорад Додик, сеоски лола из лакташког краја, који се наметнуо једним пуким прагматизмом а чијој инаугурацији су управо кумовали есдесовци. Но за разлику од СДС-а Додик је знао да ангажује једног академика Кузмановића, као и сада Мирјанића док Тадић, Бојић и Босић и даље мисле како је Огњен Тадић по памети аван неком академику! Е ту је проблем СДС-овске политике коју од почетка воде криво.

 5. Сем Певец Тригер, 03.04.2013. 09:07:53

  „Ево ја који сам познати мрзитељ СДС-а никад нисам опружио Фронтал да навија за њих.“

  Немој, живинче, да мрзиш! Мржња највише штети теби. Покушај да пробудиш љубав. И зар мораш да квариш рођенданско славље? Ако желиш да ми одговориш, покушај на другој теми, али контам да те много раздире мржња.