Рођендан Мике Антића

"Антићеви дани", традиционална манифестација која се ове године одржава по шести пут, отворена је 14. марта у Новом Саду, у част пјесника Мирослава Антића (14. март 1932, Мокрин — 24. јун 1986, Нови Сад). Шесте „Антићеве дане“, свечано је у Културном центру Новог Сада отворио градоначелник Милош Вучевић, истичући да је Мика Антић био један […]

четвртак, 14 марта, 2013 / 15:00

"Антићеви дани", традиционална манифестација која се ове године одржава по шести пут, отворена је 14. марта у Новом Саду, у част пјесника Мирослава Антића (14. март 1932, Мокрин — 24. јун 1986, Нови Сад).

Шесте „Антићеве дане“, свечано је у Културном центру Новог Сада отворио градоначелник Милош Вучевић, истичући да је Мика Антић био један од најзначајнијих стваралаца у историји тог града.

Поздрављајући госте свечаног скупа Вучевић, који је и предсједник Одбора манифестације, представио је Антића као сликара, музичара, филмског режисера, драмског писца, „несмиреног новинара али изнад свега велико пјесника“.

Он је нагласио и да је то што су Антића, умјесто пуним именом, сви звали Мика Антић, најбоље показује колико је он, својим радом и начином живота прирастао за срца Новосађана, грађана Војводине и Србије.

Вучевић је додао да ће и ова вишедневна манифестација, у организацији града, бити један од атрибута за што боље представљање Новог Сада у борби за европску престоницу културе 2020. године. Тиме је, сматра градоначелник, додатно потврђен допринос који је Антић дао култури и умјетности Новог Сада.

Поводом дана рођења Мике Антића, 14. марта, представници града положили су вијенце цвијеће на његов гроб и крај пјесниковог споменика у Дунавском парку.

Разноврсни културни програми, организовани у Антићеву част на више мјеста у граду, трају од 12. до 16. марта.