Род Благојевић крив!

Бивши гивернер Илиноиса Род Благојевић данас је, одлуком пороте, проглашен кривим по оптужници за корупцију, укључујући кључну тачку да је покушао да прода сенаторско место упражњено избором Барака Обаме за предсједника САД, а казна би требало да му буде изречена 1.августа. Порота је, после девет дана већања, донела одлуку о 18 од укупно 20 тачака […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 08:14

Бивши гивернер Илиноиса Род Благојевић данас је, одлуком пороте, проглашен кривим по оптужници за корупцију, укључујући кључну тачку да је покушао да прода сенаторско место упражњено избором Барака Обаме за предсједника САД, а казна би требало да му буде изречена 1.августа.

Порота је, после девет дана већања, донела одлуку о 18 од укупно 20 тачака оптужнице, док су о преостале две закључили да неће моћи да се усагласе.

У првом суђењу, које је завршено у августу, Благојевић је проглашен кривим по само једног од 24 тачке оптужнице, да је лагао федералне агенте, мада и само по њој може у затвору да проведе пет година.

Главни доказни материал тужиоца биле су траке са снимљеним телефонским разговорима у којима је Благојевић каже да има ту „златну” прилику да, из чињенице да као гувернер има право да именује новог сенатор Илиноиса, извуче нешто и за себе.

За разлику од првог процеса, на клупи за свједоке појавио се и сам Благојевић, који је рекао да је то дио политике и да није учинио ништа незаконито.

Благојевић (54), чије је право има Милорад, ухапшен је у децембру 2008. године и наредног мјесеца смијењен са положаја гувернера Илиноиса.

Он је од почетка одбацивао оптуужбе, као и тврдње да би пристао на договор са тужилаштвом, како би добио мању казну.

Предвиђено је да сљедеће појављивање Благојевића пред судом буде 1. августа, када би судија требало да му изрекне казну. Он до тада остаје на слободи, али не би смио да се удаљава из града.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *