Роботика је њихова струка: Тата професор и кћер ученица из Приједора, освојили прво мјесто у Београду

Ученица првог разреда Електротехничке школе из Приједора Нађа Поповић освојила је златну медаљу на Међународној смотри проналазаштва у Београду гдје је представила робота за извиђање недоступних терена.

среда, 9 јуна, 2021 / 15:59

Млади иноватор Нађа, коју роботика интересује још од основне школе, појаснила је да је њен робот значајан у пожара и великог дима јер може да извиди ситуацију па тек онда људи могу да иду на терен.

"Њиме се управља помоћу џојстика, а преко телефона можемо гледати куда се креће. Размишљали смо шта би људима било корисно, па смо дошли до идеје да помогнемо у ситауцијама у којима приступ неком терену није доступан. Онда смо је надограђивали камером и како бисмо управљали тим роботом", навела је Поповићева.

Дјевојчица, која је злато освојила у конкуренцији 59 радова из 11 држава, истакла је да у средњој школи има могућности да се бави роботиком, која је највише занима и вјерује да ће студирати електротехнику.

На питање да ли јој је лакше или теже што јој је професор и ментор њен отац, одговорила је да се њих двоје најбоље разумију и сматра да су добар тим.

Нађин ментор и отац Мирослав, професор у Електротехничкој школи, истакао да су његови ученици до сада освојили 15 медаља, а због Нађе је поносан и као отац и као професор, будући да је и он проглашен за најбољег ментора на Иносту у Бањалуци.

Директор Електротехничке школе Ранко Мијић рекао је да су поносни на сваки успјех својих ученика и наставног особља.

Он је навео да је на овој, Петој међународној смотри проналазаштва у Београду, опис рада Нађе Поповић презентован преко Савеза иноватора Републике Српске.