Роботи ће угасити 85 милиона радних мјеста, али ће отворити 97 милиона нових

Иако је уврежено мишљење да ће аутоматизација у блиској будућности оставити милионе радника без посла, напредак роботике и вјештачке интелигенције довешће до нето пораста броја радних мјеста, показује студија Свјетског економског форума (СЕФ).

петак, 23 октобра, 2020 / 23:34

У извјештају СЕФ стоји да ће пораст удјела робота и аутоматизације у производним процесима до 2025. у цијелом свијету елиминисати огромних 85 милиона радних мјеста.

Међутим, СЕФ очекује да ће због потреба одржавања аутоматизације бити створено додатних 97 милиона радних мјеста. Другим ријечима, због пораста аутоматизације запослиће се 12 милиона људи више.

"Дошло је до успоравања стопе раста отварања нових радних мјеста”, изјавила је за ЦНБЦ директорка у СЕФ Садиа Захиди. "То не изненађује с обзиром на затварање привредних активности због коронавируса и рецесије која је услиједила”, истакла је Захиди.

"Међутим, истовремено видимо да стопа стварања нових радних мјеста и даље надмашује стопу њиховог смањења, према пројекцијама шефова сектора за људске ресурсе у компанијама и водећих људи који доносе одлуке”, додала је Захиди.

Ова организација очекује да ће за пет година рад бити подједнако подијељен између људи и машина, односно да ће рачунари преузети значајан дио посла који се састоји од административних задатака и рутинског мануалног рада, а који данас обављају "плави” и "бијели оковратници”.

Пораст аутоматизације захтијеваће значајан ниво преквалификације и стицања додатних вјештина како би радници били спремни за будућност рада. Процјене СЕФ говоре да ће половини радника у свијету у идућих пет година бити потребна нека врста додатне обуке.

Међутим, лоша вијест је што ће прилагођавање на аутоматизацију постати сложеније због кризе изазване коронавирусом, што ствара "двоструку дисрупцију”.

Наиме, због кризе изазване пандемијом Међународни монетарни фонд (ММФ) процењује да ће глобални БДП ове године пасти 4,4 посто. Криза је угрозила десетине милиона радних мјеста у највећим свјетским привредама.

"Уз затварања мотивисана пандемијом те економском контракцијом, усвајање нових технологија у компанијама трансформираће радне задатке, радна места и вјештине до 2025. године”, стоји у извјештају.

СЕФ посебно наглашава брзу промјену према раду на даљину која је у глобалној привреди дошла прољетос након затварања већине пословних простора због епидемиолошких мјера.

Организација процјењује да послодавци могу до 44 посто радне снаге усмјерити на рад од куће. Међутим, извјештај додаје и како 78 посто пословних челника сматра да тренутни тренд рада на даљину негативно утиче на продуктивност, док се дио бранши покушава прилагодити новонасталом стању.

Радна мјеста која ће нестати и настати

Највише су угрожена административна радна мјеста, попут оператера за унос података, рачуновођа и корисничких служби. Нестанак пријети и производним занимањима, попут индустријских радника на састављању производа или механичара. Повећана потражња очекује аналитичаре података, стручњаке за машинско учење те дигиталну трансформацију, а нова радна мјеста укључују и стручњаке за дигитални маркетинг и аутоматизацију процеса, те програмере софтвера.