Робот открио стијене на Марсу које указују на присуство воде

Самоходни робот-истраживач Марса „Опортјунити“, који се „шета“ црвеном планетом седам година, открио је стјене које указују на некадашње присуство воде у кратеру Ендевер. Ово је изјавио професор астрономије на америчком универзитету Корнел Стивен Сквајер, новинару листа "Интернешенел хералд трибјун", као члан научног тима који анализира податке које емитују два робота.   Сквајер је објаснио да […]

среда, 7 септембра, 2011 / 12:22

Самоходни робот-истраживач Марса „Опортјунити“, који се „шета“ црвеном планетом седам година, открио је стјене које указују на некадашње присуство воде у кратеру Ендевер.

Ово је изјавио професор астрономије на америчком универзитету Корнел Стивен Сквајер, новинару листа "Интернешенел хералд трибјун", као члан научног тима који анализира податке које емитују два робота.

 

Сквајер је објаснио да су јануара 2004. на две различите тачке на Марсу спуштени "Опортјунити" и "Спирит" са задатком да трагају за знаковима који би указивали да је тамо било или има и сада воде.

 

Ове стене, за које је он рекао да отварају сасвим ново поглавље у истраживањима Марса, садрже велике количине два елемента, цинка и бромина, који се на Земљи јављају само у геолошким слојевима насталим под дејством воде и топлоте.

 

Сквајер, који руководи анализом података које роботи шаљу на земљу, тврди да до сада ништа слично није нађено на Марсу.

 

Он се нада да ће "Опортјунити" у кратеру насталом у, геолошки посматрано, веома давном времену, наћи још драгоцјених података, прије свега о слојевима глине примећеним на сницима начињеним из Марсове орбите. Уколико робот нађе ту "глину", то би значило да је Марс у неком ранијем времену имао топлију и влажнију средину погоднију за живот.

 

Брат близанац "Спирит", који је на другој страни Марса трагао за знацима постојања течне воде, заглавио се у песку 2009. године и пошто није успио да соларне ћелије усмјери ка свјетлу да би се напојио електричном енергијом, 2010. престао је да емитује податке.

 

Опортјунити, величине колица за голф, претражио је до сада 30 километара. Он није програмиран да трага за знацима живота. Са тим циљем ће бити лансиран нови, већи самоходни робот "Кјуриозити", који ће бити упућен ка Марсу до краја године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *