Рјешење засигурно: Данијел и Ранка против исплате разлике минималца на руке

Потребно је заједнички радити на унапређењу положаја радника у Републици Српској, а посебно на спречавању злоупотребе института најниже плате, истакли су након састанка у Бањалуци министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић.

петак, 31 марта, 2023 / 13:22

Егић је навео да је кључни проблем питање распакивања система плата, те да та проблематика погађа све раднике у Српској.

"Ту се злоупотребљава институт најниже плате. Настојаћу да, у том контексту, остваримо највише напретка", рекао је Егић новинарима након састанка.

Он је најавио и састанке са представницима послодаваца Републике Српске са којима ће се, како је рекао, водити интензиван дијалог.

Мишићева је истакла да је став Савеза да је потребно потписати општи колективни уговор којим би се утврдиле најниже плате за сва занимања у реалном сектору, а у складу са стручним спремама.

"Утврдио би се минимум, почело би се од најниже плате. Омјер би требао да буде један напрема три у односу најнижа плата и висока стручна спрема", рекла је Мишићева.

Она је објаснила да је би најнижа плата требала бити ислаћивана за најједноставнији рад, а коефицијент увећаван у зависности од стручне спреме.

"То је минимум и нико у Српској не би могао и смио да исплати мање од тога, а нема ограничења колико се више може исплатити", нагласила је Мишићева.

Она је додала да је неопходно обрачунати се са сивом економијом и радом на црно.