РиТЕ Угљевик очекује губитак од 73,5 милиона КМ

Рудник и термоелектрана (РиТЕ) Угљевик у наредне три године планира пословати са укупним губитком од чак 73,5 милиона марака, сазнаје портал Капитал.

четвртак, 14 маја, 2020 / 09:38

У плану пословања за период од 2020. до 2022. године, а који су акционари усвојили на посљедњој скупштини одржаној у априлу се процјењује да ће губитак у овој години бити 15,7 милиона КМ, годину касније 22,3 милиона КМ а 2022. године 35,4 милиона КМ.

"Планирани резултат пословања у посматраном периоду је у највећој мјери посљедица почетка рада постројења за одсумпоравање димних гасова које ће проузроковати додатну властиту потрошњу електричне енергије од око 73 гигават часа на годишњем нивоу. Такође, Електроенергетским билансом планиран је ремонт термоелектране 2020. године у трајању од 50 дана а у 2022. години планиран је капитални ремонт у трајању од дана 75 дана, што је значајно више у односу на претходне године", наводи се у плану пословања.

Са друге стране, предузеће планира инвестициона улагања од 215,8 милиона марка. Већину тог новца, тачније 154 милиона марака управа РиТЕ Угљевик би обезбједила подизањем кредита, док би се остатак тражио у властитим средствима и донацијама.

У записнику са скупштине одржане у априлу се наводи како Инвестиционо развојна банка сматра неодрживим да друштво планира остварење нето губитка.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади РС, који је на скупштини био у функцији представника мјешовитог холдинга Електопривреде Републике српске и Фонда за реституцију скренуо је пажњу на то да предузеће није сачинило пројектовани биланс стања и новчаних токова, што је оцијенио као велики пропуст.

Иако план пословања предвиђа милионске губитке, акционари, односно представници Владе, су му дали зелено свјетло.

Рудник и Термоелектрана Угљевик 2019. годину су завршили са губитком од 4,24 милиона марака.Оставите одговор