Рио Тинто ће снимати Земљу сателитом компаније Пиксел

Компанија Рио Тинто ушла је у, такозвано, рано партнерство за компанијом са Пиксел (Pixxel), фокусираном на технологију снимања Земље.

понедељак, 28 марта, 2022 / 13:07

Сателити ове технолошке фирме су способни за хиперспектралну слику високог квалитета, за коју се очекује да ће помоћи рударској компанији да прати активне и затворене локације рудника, прати ЕСГ индикаторе и унапреди истраживање минерала.

Према саопштењу за медије, чека се крај јануара и објављивање слика са првог сателита високе резолуције Пиксела који ће снимати Земљу, а након тога ће Рио Тинто почети са процјеном технологије.

"Пиксел планира да лансира хиперспектрални сателит високе резолуције, који ће хватати 50 пута више информација у поређењу са уобичајеним мултиспектралним сателитима", наводи се у саопштењу за медије. "Рио Тинто ће процјењивати потенцијал Пикселових хиперспектралних слика како би се смањио отисак сметњи током истраживачких активности, надгледао оперативне и еколошке перформансе активних рударских операција и пратио биодиверзитет и здравље вегетације око затворених локација."