Рим: Археолози нашли мјесто на којем је Брут убио Цезара

Изгледа, међутим, да се поприште убиства славног римског императора налази на потпуно обичном мјесту – поред познате станице туристичких аутобуса и трамваја у центру Рима. Пошто су упоредили ископине са историјским доказима, шпански археолози вјерују да су идентификовали тачно мјесто Цезаровог убиства. Они тврде да се оно налази поред прометне аутобуске и трамвајске станице у […]

недеља, октобар 14, 2012 / 08:49

Изгледа, међутим, да се поприште убиства славног римског императора налази на потпуно обичном мјесту – поред познате станице туристичких аутобуса и трамваја у центру Рима.

Пошто су упоредили ископине са историјским доказима, шпански археолози вјерују да су идентификовали тачно мјесто Цезаровог убиства.

Они тврде да се оно налази поред прометне аутобуске и трамвајске станице у дијелу Рима познатом као Торе Аргентина, које посјећују милиони туриста да би видјели велико археолошко налазиште.

Некада давно, на овом мјесту било је неколико степеништа, а Цезар је убијен у њиховом дну, на малом, тргу ширине три метра, у згради познатој као Помпејева курија, кажу археолози.

“Данас се хиљаде људи превозе аутобусима и трамвајима који крећу са станице одмах поред мјеста гдје је Јулије Цезар убијен прије 2056 година” – каже директор ископавања Антонио Монтерозо.

Тим научника из Шпанског националног истраживачког савјета прво је открио четвртасту бетонску структуру широку свега три метра и дубоку два метра. Пошто су анализирали историјску документацију, схватили су да је ријеч о квадратном “сандуку”, који је саградио Август, Цезаров син, како би заштитио мјесто на коме му је отац убијен.

Цезар је убијен док је предсједевао сједници Сената у Помпејевој курији. На основу положаја “сандука” научници су закључили да се он вјероватно налазио на најнижој тачки Курије, у којој је Цезар сједио на столици, када је прободен.

Смрт Цезара, кога је 15. марта 44. године п.н.е убила група побуњених савјетника, један је од најчувенијих догађаја у историји, чему је свакако допринијела и Шекспирова драма у којој Цезар каже: “Зар и ти сине Бруте”, док му смртоносни убод задаје онај коме је највише вјеровао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *