Ријеч монтенегринског архираспопа: Припазите да "се не скупите на Београдски пашалук"

Власт се мора престати играти демократије, преговарати са црквом око државних питања. Мора бранити независност и слободу Црне Горе и ниједан интерес не смије претпоставити интересу опстанка своје државе, саопштено на Цетињу, на трибини Удружења грађана Црногорска православна црква.

петак, 27 септембра, 2019 / 12:53

Митрополит Михаило поручио је онима који, како каже, руше ЦПЦ и Црну Гору да се позабаве питањима своје државе.

"Драги пријатељи, сусједи наши, поведите рачуна о Србији, о Српској републици, Војводини, да се не скупите на Београдски пашалук. А држава Косово и Албанија, то су ваши и наши сусједи”, рекао је Михаило.

Недопустиво је, каже академик Радован Радоњић, да су свим православним вјерницима у Црној Гори доступне наше светиње, осим Црногорцима.

"Која то Венецијанска или друга комисија има право да се мијеша у ствари које су искључиво црногопрска”, рекао је Радоњић.

Обавеза државе Црне Горе је, кажу, да након обнове независности утемељи и аутокефалну Црногорску православну цркву.

Држава Црна Гора је пропустила неколико возова и без обзира на то што се нијесу створили били услови да мало ажурније поради на обнови ЦПЦ, мислим да предуго држава трпи прст у оку од стране СПЦ”, рекао је публициста Данило Бурзан.

Жарко Ђуровић, протопрезвитер ЦПЦ, казао је да "нама по рођењу, поријеклу и националној припадности, Црногорцима, доста је више приче да смо Срби”.

"Посебно кад ту причу пуштају у јавност загрижени припадници елитних кругова и СПЦ, комшијске земље Србије са којом живјели у државној заједници”, рекао је Ђуровић.

Уколико се не ријеши питање ЦПЦ учеснити скупа поручују да ће покренути одговорност за велеиздају земље која је учињена, како кажу, предајом дијела црногорске државне и друштвене територије страном правном лицу, мимо закона, икаквог права и консултације са градјанима.Оставите одговор