Рибњак \’\’Саничани\’\’: Изловљено много рибе доброг квалитета

У Рибњаку "Саничани" код Приједора у јесењој сезони изловљено је 600 тона конзумне рибе чијим су квалитетом у овом предузећу изузетно задовољни. "Дуготрајан сушни период и проблеми због недостатка воде, те њена висока температура у језерима током љета, одразили су се на количину произведене рибе, али не и на њен квалитет који је одличан, што […]

среда, 21 децембра, 2011 / 11:31

У Рибњаку "Саничани" код Приједора у јесењој сезони изловљено је 600 тона конзумне рибе чијим су квалитетом у овом предузећу изузетно задовољни.

"Дуготрајан сушни период и проблеми због недостатка воде, те њена висока температура у језерима током љета, одразили су се на количину произведене рибе, али не и на њен квалитет који је одличан, што потврђује и податак да је готово цјелокупна количина већ продата", изјавила је новинарима директорка "Саничана" Далиборка Пајдић.

У овом рибњаку највише се узгаја шаран, затим толстолобик и амур, као и мање количине смуђа, штуке и сома. Највеће количине произведене рибе пласиране су, као и до сада, на тржиште Србије, док су мање количине продате на домаћем тржишту.

Просјечна велепродајна цијена рибе износи четири до 4,20 КМ по килограму, и иако је повољнија у односу на ранију, Пајдићева сматра да је, узимајући у обзир све трошкове њеног узгоја, она још ниска.

"Охрабрујући је помак недавно смањивање високих водонакнада са којим је рибарство у Српској било беспотребно оптерећено у протекле три године. Нисмо тражили никакав повлаштен, већ да будемо равноправни са нашим окружењем", истакла је она.

Пајдићева је нагласила да ће сљедећа година бити још тежа од ове јер ће се, и поред смањења водонакнада и размишљања о повећању подстицајних средстава, уз редовне обавезе и велика оптерећења суочити највјероватније са даљим повећањем цијене рибље хране и посебно са проблемом измиривања дуговања по основу водонакнада из протеклих година која су уз обрачун камате достигла износ од 300.000 КМ.

Она је истакла да је разочарана односом креатора економске политике маћехинским односом према производним предузећима и додала да, с обзиром на плате буџетских корисника, потпуно разумије незадовољство 59 запослених радника "Саничана" својим примањима, чија је просјечна плата 580 КМ.

Осим што је један од најстаријих у БиХ, Рибњак "Саничани" се убраја и у највеће у држави јер се са својих 35 језера простире на 1 300 хектара.