Режим из Кијева гранатира Енергодар и оближњу нуклеарку Запорожје

Украјинска војска гранатирала је у протекла 24 часа Енергодар више од 60 пута, уз нападе на нуклеарну електрану Запорожје, саопштила је данас градска војно-цивилна управа.

среда, 31 августа, 2022 / 11:48

"У протекла 24 сата електрана, њене околне територије и град били су мета више од 60 напада беспилотним летјелицама и експлозивно-фрагментационом артиљеријом из правца насељеног мјеста Марганец", наводи се у саопштењу.

Извор наводи да украјинска војска наставља да гранатира Енергодар и електрану Запорожје уочи посјете мисије Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/. У саопштењу се наводи да је ниво радијације нормалан и да није било жртава.

Мисија ИАЕА допутовала је јуче у Кијев гдје се делегација састала са украјинским предсједником Владимиром Зеленским. Конвој ИАЕА кренуо је јутрос из Кијева ка нуклеарној електрани Запорожје. Мисија ће процијенити физичку штету и безбједност постројења.

Нуклеарку Запорожје, која се налази у Енергодару, контролишу руске трупе.

Украјинске снаге су у протеклих неколико дана извеле неколико удара на објекте нуклеарке Запорожје, користећи, између осталог, беспилотне летјелице, тешку артиљерију и вишецјевне ракетне системе. Већину напада одбили су руски системи противваздушне одбране. Међутим, неке гранате су погодиле различите инфраструктурне објекте и близину складишта нуклеарног отпада, подсјећа ТАСС.