Ревизија и скупштина: Шта је закључило предсједништво ПДП у Бијељини

Предсједништво Партије демократског прогреса на данашњој сједници у Бијељини расправљало је о актуелној политичкој и економској ситуацији и закључило да је Република Српска угрожена вануставним и ванзаконским дјеловањем владајуће коалиције.

субота, 16 септембра, 2017 / 20:44

Констатовано је да је власт на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске спровела насиље над народним посланицима из опозиције и ускратила им право демократске расправе у парламенту о важним питањима за Републику Српску.

Предсједништво ПДП сматра да је захтјев опозиције да у Народној скупштини РС буде отворена расправа о извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Српске о ревизији консолидованог финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике за 2016. годину био потпуно оправдан. Ревизорски извјештај је показао стварну слику економског стања у Републици Српској, утврдио недостатак стотина милиона КМ у буџету, показао огромна дуговања и неизвршавање буџетских обавеза. Инсистирамо да се ван снаге ставе све одлуке донесене на посљедњој нелегалној сједници НСРС, како би расправа о ревизорском извјештају, коју је власт назвала наранџастом револуцијом, била обављена у Народној скупштини РС.

Предсједништво ПДП инсистира да се у институције Републике Српске врати уставно и законско дјеловање.

Предсједништво ПДП најоштрије је осудило посљедње бруталне нападе врха СНСД на опозицију. Посебно смо огорчени понашањем министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача који умјесто да позива на мир, поштовање закона и достојанство, распирује мржњу, изазива немире и уводи тиранију у институције Републике Српске. Подржавамо захтјев опозиције за смјеном министра Лукача и предсједника парламента Недељка Чубриловића.

ПДП је изричито против насиља и међусобних обрачуна и снажно ћемо инсистирати да се у парламент Републике Српске врати демократска расправа о о животним питањима, ма колико била неугодна за актеулну власт.

Усвојен је и нацрт ”Програма обнове Републике Српске”, који ће бити предложен на Програмском сабору 7. октобра у Бањалуци. ”Програм обнове Републике Српске” је кључни документ развојних политика Републике Српске за период 2018-2028, којим ћемо започети процес обвнављања након пустошења Републике Српске од стране актуелне власти. Усвојен је и нацрт ”Декларације о будућности Републике Српске”.

Такође, Предсједништво ПДП је на данашњој сједници одбацило могућност промјена Изборног закона по којима би чланови Предсједништва БиХ били бирани у парламенту. Сматрамо да је то противно интересима Републике Српске и да грађанима Републике Српске мора бити остављена могућност да бирају свог члана Предсједништва, као и до сада.