Ревитализација пловног тока Саве је битно за регион

Уколико надлежне власти на државном и локалном нивоу не убрзају своје активности, што је предуслов за почетак реализације пројекта ревитализације пловног пута ријеке Саве, Јавно предузеће „Лука Брчко“ ће у фебруару наредне године бити приморана смањити број запослених за око тридесет, изјавио је за Агенцију ОНАСА директор ЈП „Лука Брчко“ Мустафа Нуковић. Према његовим ријечима, […]

среда, децембар 7, 2011 / 18:42

Уколико надлежне власти на државном и локалном нивоу не убрзају своје активности, што је предуслов за почетак реализације пројекта ревитализације пловног пута ријеке Саве, Јавно предузеће „Лука Брчко“ ће у фебруару наредне године бити приморана смањити број запослених за око тридесет, изјавио је за Агенцију ОНАСА директор ЈП „Лука Брчко“ Мустафа Нуковић.

Према његовим ријечима, Свјетској банци (WБ) је ових дана требала бити послана документација како би се у фебруару 2012. године одобрила средства за реализацију наведеног пројекта.

"Идејни пројекат већ је прихваћен, а сада требамо послати и главни пројекат. Такођер, потребно је потписивање одређених споразума на државном нивоу, који представљају предуслов за добијање кредита. Ријеч је о кредиту од око 5,6 милиона еура који је одобрен прошле године државама у сливу Саве за еколошке дозволе, деминирање…", појаснио је Нуковић.

Он је похвалио рад Министарства комуникација и транспорта БиХ, које је већ провело активности на извршавању техничког дијела посла.

"Међутим, за Луку Брчко највећи проблем представља нерад Вијећа министара БиХ и Предсједништва БиХ у овој области. Ипак, надам се да ће се нешто ријешити у наредним данима, али се истовремено плашим да ћемо изгубити још једну годину", рекао је Нуковић, нагласивши значај пројекта ревитализације пловног пута ријеке Саве не само за Брчко, већ и за БиХ, па и за цијелу регију.

Директор Луке Брчко казао је да проблеми који се тичу пловности ријеке Саве доводе у питање и финансијску одрживост овог јавног предузећа, због чега су били приморани провести мјере штедње.

"Најболније у проведеним мјерама је што смо у мјесецима када нисмо могли да остваримо приходе, смањивали плате запосленим. Прошлог мјесеца смо смањили плате за 10 посто, а можда ће у децембру смањење износа плата бити и до 30 посто", казао је Нуковић.

Појаснио је и да ситуацију у овом предузећу додатно усложњава овогодишњи водостај Саве, "који је био посебно низак, тако да од јуна до данас ниједан брод није могао бити примљен у Луку Брчко".

Према његовим ријечима, Лука Брчко тренутно, на годишњем нивоу, има уговорен претовар од око 200.000 до 300.000 тона робе, а постоји потреба за око 400.000 тона.

"Међутим, због немогућности да осигурамо континуитет, годишње претоваримо између 100.000 и 200.000 тона. Некада се у Луци вршио претовар од око 700.000 тона. Када се Сава очисти, процјењује се да у првој години можемо претоварити 400.000 тона, а за највише двије године и до 800.000 тона. Према процјенама, даљим улагањем постоји могућност да се у Луци врши претовар чак 1,2 милиона тона", додао је Нуковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *