РЕТРО (само замијените имена): Скела умјесто моста код Градишке

Након састанка министра за саобраћај и везe у Влади РС, Недељка Чубриловића са министром мора, промета и инфраструктуре у Влади Р. Хрватске, Божидаром Калметом, о најбољем рјешењу за гранични прелаз код Градишке, одустало се од старомодне идеје да се на Сави прави нови мост. Умјесто градње моста, која би трајала више година, можда и дуже […]

среда, 1 априла, 2015 / 17:03

Након састанка министра за саобраћај и везe у Влади РС, Недељка Чубриловића са министром мора, промета и инфраструктуре у Влади Р. Хрватске, Божидаром Калметом, о најбољем рјешењу за гранични прелаз код Градишке, одустало се од старомодне идеје да се на Сави прави нови мост.

Умјесто градње моста, која би трајала више година, можда и дуже од рекордно брзе изградње аутопута, министри су одлучили да на мјесту, до којег ће у јуну стићи асфалт аутопута Бања Лука – Градишка, заједничким улагањима обезбједе скелу за превоз људи, возила и роба.

– Након што смо сагледали све аспекте овог проблема и добре и лоше стране градње моста, одлучили смо се за иновативно рјешење – скелу. Сама скела ће бити финансирана од стране Владе РС, а сајлу за скелу ће обезбједити колеге из Републике Хрватске – рекао је министар Чубриловић, након данашњег састанка.

Његов колeга, Божидар Калмета, одушевљен је идејом и истиче све њене добре стране:

– Још нисмо свјесни добробити коју ће нам донијета скела на Сави, а само ћу напоменути да ће то бити јединствена туристичка атракција, од које ће плодове убирати и Хрватска и Република Српска – каже Калмета.

Вишеструка корист за Републику Српску се огледа у томе што ће бити обезбјеђено неколико радних мјеста за посао скелеџије, а овим визионарским потезом ће се ово занимање сачувати од заборава и вратити у пуном сјају. Чубриловић је рекао да ће разговарати са министром просвјете и културе РС, Антоном Касиповићем, о увођењу образовног смјера "скелеџија" на неку од школа или факултета у РС, чиме би се ријешио проблем овог, за сада, дефицитарног занимања.

(први пут објављено 1. априла 2011.)0 КОМЕНТАРА

  1. Чубриловић је рекао да ће разговарати са министром просвјете и културе РС, Антоном Касиповићем, о увођењу образовног смјера “скелеџија“ на неку од школа или факултета у РС, чиме би се ријешио проблем овог, за сада, дефицитарног занимања.

    Хахаха! Као да пратим РТРС! Сјајно момци!