Ресто хрватских странака подршава Хадезеове

Странке ХСС, ХСП ХБ и ХКДУ окарактерисале су јучерашње формирање власти у Федерацији БиХ као покушај државног удара који су извеле странке потписнице платформе на челу са СДП-ом БиХ и њиховим сателитским странкама, те Федералном телевизијом. У заједничком саопштењу ове странке наводе да је свакоме ко имало познаје Устав БиХ и изборни закон, те уређење […]

петак, 18 марта, 2011 / 18:19

Странке ХСС, ХСП ХБ и ХКДУ окарактерисале су јучерашње формирање власти у Федерацији БиХ као покушај државног удара који су извеле странке потписнице платформе на челу са СДП-ом БиХ и њиховим сателитским странкама, те Федералном телевизијом.

У заједничком саопштењу ове странке наводе да је свакоме ко имало познаје Устав БиХ и изборни закон, те уређење БиХ као земље три једнакоправна народа, јасно да је ријеч о покушају државног удара.

Ове странке питају како ће реаговати међународна заједница у БиХ, Брисел и Вашингтон који је, како кажу, у свом писму од прије 10 дана врло јасно нагласио да никоме не смије пасти на памет да формира Дом народа док се не изаберу сви делегати, а ЦИК-у не смије пасти на памет да верификује мандате док се не заврши избор.

"То је написао Вашингтон прије десет дана. Питамо их да ли су промијенили мишљење и да ли подржавају државни удар?! Да ли подржавају непоштивање докумената чији су творци управо они", наводи се у саопштењу.

Ове странке наводе да чврсто остају на страни свехрватског блока кога предводе два ХДЗ-а, и на страни БиХ као државе Хрвата, Срба и Бошњака, те да су дијаметрално супротстављене "држави за човјека Златка Лагумџије".

У саопштењу се истиче да ХСС, ХСП ХБ и ХКДУ не траже ништа више за свој хрватски народ до онога што имају остала два, и да никада неће пристати ни на шта мање у односу на друга два народа.

"Никада свехрватски блок странака неће дозволити да му ико други одређује ко ће представљати Хрвате осим хрватског народа, а хрватски народ је на прошлим изборима рекао више него јасно ко га треба заступати и представљати", наводи се у саопштењу и закључује да ће ХСС, ХСП ХБ и ХКДУ подржати и наставити борбу свим легалним и легитимним средствима у остваривању основних људских и националних права с циљем постизања пуне једнакоправности и конститутивности хрватског народа у БиХ.

Формирање институција ФБиХ јуче је окончано без учешћа два ХДЗ-а. Представнички дом федералног Парламента потврдио је синоћ, на ванредној сједници, именовање нове Владе Федерације БиХ, коју чине странке потписнице платформе, након чега су премијер Нермин Никшић из СДП-а БиХ и министри положили свечану заклетву. Живко Будимир из ХСП-а предсједник је ФБиХ, а потпредсједници Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а, потврђено је на сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић оцијенио је конституисање власти у ФБиХ без легитимних представника хрватског народа као "државни удар" и "анархију", због чега би у БиХ требало провести нове изборе.

У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона, због чега је ЦИК БиХ саопштио да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор