Ресорна побуна и протест против Хасанбеговића

Иницијатива "Културњаци 2016" данас је испред Владе Хрватске објавила јавни апел за смјену хрватског министра културе Златка Хасанбеговића, којег оптужују да нема искуства у раду и да заступа екстремистичку идеологију. Чланови иницијативе поручили су да желе живјети у друштву које поштује мањине и слободу говора. На скупу је представљена и петиција за смјену Хасанбеговића коју […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 14:20

Иницијатива "Културњаци 2016" данас је испред Владе Хрватске објавила јавни апел за смјену хрватског министра културе Златка Хасанбеговића, којег оптужују да нема искуства у раду и да заступа екстремистичку идеологију.

Чланови иницијативе поручили су да желе живјети у друштву које поштује мањине и слободу говора.

На скупу је представљена и петиција за смјену Хасанбеговића коју је потписало 1.300 запослених у установама културе, јавили су хрватски медији.

"Постоји паралелан свијет нашем умјетничком, у којем се фашизам у разним сферама шири попут малигне болештине и погубно се рефлектује у све сфере друштва. Устанимо заједно за умјетничке и људске слободе, против радикалних екстремизама", једна је од порука иницијативе "Културњаци 2016".

Нови хрватски министар културе Златко Хасанбеговић стално је у средишту афера због својих контроверзних иступа, а један од њих је и одбрана имама Хусеина ефендије Ђозе, који је током Другог свјетског рата био у "Ханџар дивизији".