Решићева: Градови имају бољи рејтинг у ЕУ

Када Приједор, Бијељина, Требиње и Добој и званично постану градови та промјена ће унаприједити њихов рејтинг приликом склапања партнерстава са локалним заједницама у ЕУ, нарочито приликом заједничког рада на пројектима за фондове ИПА, рекла је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић. Она је подсјетила да ће ове општине званично постати градови када […]

уторак, 31 јула, 2012 / 09:42

Када Приједор, Бијељина, Требиње и Добој и званично постану градови та промјена ће унаприједити њихов рејтинг приликом склапања партнерстава са локалним заједницама у ЕУ, нарочито приликом заједничког рада на пројектима за фондове ИПА, рекла је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Она је подсјетила да ће ове општине званично постати градови када Закон о градовима буде објављен у Службеном гласнику Републике Српске.

Решићева је истакла да, за Министарство, као и за Владу Републике Српске, то што ће ове општине добити статус градова представља веома битан корак у реализацији циљева из Стратегије развоја локалне самоуправе, која, између осталог, предвиђа вишетипске локалне заједнице.

Решићева је истакла да су у Републици Српској локалне заједнице економски стабилне, пише федерално "Ослобођење".

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Решићева је рекла да у буџету Републике Српске постоје обезбијеђена средства од 50.000 КМ за помоћ изразито неразвијеним општинама, њих 16, које не могу саме финансирати изборе.

На питање докле се стигло са пројектом увезивања матичних књига, Решићева је нагласила да је то један од најзначајнијих пројеката за који су у протекле три године из Развојног програма Српске обезбијеђена три милиона КМ.

"Ми смо већ ушли у завршну фазу пројекта, којим ће бити омогућено да сваки грађанин, без обзира у којој општини на подручју Републике Српске има уписане податке у матичне књиге, њих добије било гдје", рекла је Решићева.

Она је подсјетила да изводи из матичних књига имају трајни рок у Републици Српској, што је био један од предуслова за овај други дио пројекта.

Решићева је нагласила да грађани из Федерације БиХ, нажалост, још неће имати користи од овог пројекта, док федералне власти не заврше свој дио посла.

Она је рекла да има информације да федералне власти раде на изради система који ће бити компатибилан са већ постојећим у Бањалуци, и закључила да би, када буде све готово, требало да се веома лако увежу системи.