Република Српска разбацује струју

Иако Република Српска обилује енергетским потенцијалим спада у ред земаља које расипају новац на струју – трошимо два и по пута више него европске земље. Сам министар енергетике РС Слободан Пухалац признаје да је РС енергетски неефикасна и да се користи тек трећина хидропотенцијала за производњу струје. Истовремено, РС извози око 30 одсто произведене струје, […]

среда, децембар 15, 2010 / 09:51

Иако Република Српска обилује енергетским потенцијалим спада у ред земаља које расипају новац на струју – трошимо два и по пута више него европске земље.

Сам министар енергетике РС Слободан Пухалац признаје да је РС енергетски неефикасна и да се користи тек трећина хидропотенцијала за производњу струје. Истовремено, РС извози око 30 одсто произведене струје, а становништво плаћа скупу струју и амортизује дистрибуитивне губитке на електромрежи.

Просјечни годишњи рачуни:
Влада РС 523.000 КМ
Пореска управа РС 162.000 КМ
Управа за индиректно опорезивање БиХ 100.900 КМ
Административна служба Бањалуке 100.000 КМ

Мада у зимском периоду надлежни апелују да се струја рационалније троши, највеће трошаџије у РС јесу – институције власти. Тако просјечни мјесечни рачуни за струју Владе РС износе око 36.000 КМ, Пореска управа РС за мјесец потроши око 13.400 КМ, а зграда Управе за индиректно опорезивање БиХ око 10.000 КМ. Зграда Административне службе града у Бањалуци мјесечно за струју издвоји око 8.500 КМ. Ништа рационалније нису ни друге општине, а већина умјесто да инсталира тзв. штедљиве сијалице, рачуне за струју покушава да смањи искључивањем или наизмјеничним укључивањем расвјете. Бањалука јавну расвјету мјесечно плати и до 170.000 КМ, а тек однедавно трошкове смањују уградњом натријумових сијалица. Бијељинске власти, које су расвјету искључивале од поноћи до пет ујутру, и даље на расвјету за мјесец потроше и до 130.000 КМ. На расипничко трошење струје упозорено је и у извјештају Центра за политике и управљања ЦПУ БиХ. У њему се наводи да се у индустрији БиХ као извор енергије највише користи струја – чак 42 одсто. Док се најскупља енергија масовно троши, БиХ занемарује да има 30 одсто већи потенцијал за обновљиву енергију од ЕУ пројсека. Осим тога, БиХ има и више од шест милијарди тона резерви угља, лигнита и тресета.

У оваквом систему БиХ на енергију непотребно троши 23,2 одсто БДП. Поређења ради – у ЕУ је учешће трошкова енергије у БДП око 11,5 одсто.Оставите одговор