Република и Краљевина: Српска и Норвешка

Радован Вишковић, као прави домаћин, на столу је имао заставу државе којој је предсједник владе, по уређењу републике, те краљевине, именом Норвешка, са друге стране. Баш се уклапају.

четвртак, 9 јула, 2020 / 23:15

Ово је све у позитивном тренду афирмације српских интереса, макар у симболичном и протоколарном односу, о чему је Фронтал.РС већ писао. Те и овом приликом истичемо. Вишковић се сигурно добро сјећа времена и када се Медилин Олбрајт налазила са Биљаном Плавшић, а са друге стране је била српска застава.

Изгледа више нико ни не размишља како је безвезе да стално добијамо којекакве помоћи, али бар себи можемо, као са заставом, помоћи и у језичком смислу. Латиничење у нашим инситуцијама без јаснијег разлога, овај пут сводимо на поднаслов:

Сири (полусвета), КОВИД-19 стандардно света ријеч латинична

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у свом кабинету, са отправницом послова Норвешке амбасаде у БиХ Сири Андерсон (Siri Anderson).

На почетку састанка, премијер Вишковић је изразио искрену захвалност на донацијама које је Краљевина Норвешка, као дио подршке у борби против пандемије COVID 19, уручила Републици Српској у вријеме када је било најтеже доћи до медицинске опреме, као и интензивном пружању подршке нашим здравственим институцијама за вријеме ванредног стања.

Посебан акценат током данашњег састанка је стављен на тренутну епидемиолошку ситуацији у Републици Српској, као и о превентивиним мјерама које се проводе у циљу спречавања ширења вируса корона.

Премијер Вишковић је истакао да је Влада Републике Српске правовремено реаговала доношењем одређених мјера како би заштитила здравље својих грађана и сачувала здравствени систем, те је нагласио важност даљег јачања свих здравствених капацитета у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упознао је отправницу послова Норвешке амбасаде у БиХ Сири Андерсон са сетом економских мјера за наредни период, те је подсјетио да је Влада Српске прва у региону донијела одређене мјере и рјешења с циљем санирања економских посљедица, као и подршци које су институције Републике Српске пружиле привредним субјектима чији је рад за вријеме ванредног стања био отежан или потпуно обустављен.

Саговорници су се сложили колико је значајна међусобна подршка, размјена искустава и солидарност у овим тренуцима када се цијели свијет суочава са пандемијом.

Такође, заједнички је оцијењено да је досадашња сарадња била добра, те је изражена опредијељеност за наставак успјешне сарадње на свим нивоима и у наредном периоду.2 КОМЕНТАРА

  1. Заиста кључна вијест на порталу. И по чему се то заставе „уклапају“? Јел би се уклапале да је састанак одржан с хрватским или албанским амбасадором? И може ли овај Контрал испратити аналитички неку битну друштвено-политичку тему попут избора у ХР или дешавања у Београду ажурно и на вријеме или су протоколи амбасада и канцеларијски мобилијар пречи.

Коментариши