Реп из Боке на Врбасу

Бокељски реп дуo Ху си (Who see) наступио је синоћ у бањалучком клубу Кастра. Момци из Котора како сами кажу, педалају у музици већ 15-ак година. Посљедњих пар пробили су се у тзв. мејнстрим (стигли и на Евровизију) те попунили хип хоп територију нашег језичког подручја на оном дијелу гдје је фалио оригинални звук и […]

недеља, 24 августа, 2014 / 14:13

Бокељски реп дуo Ху си (Who see) наступио је синоћ у бањалучком клубу Кастра.

Момци из Котора како сами кажу, педалају у музици већ 15-ак година. Посљедњих пар пробили су се у тзв. мејнстрим (стигли и на Евровизију) те попунили хип хоп територију нашег језичког подручја на оном дијелу гдје је фалио оригинални звук и израз – одоздо с мора.

Од заразног регетон хита "Регетон Монтенегро", преко "Динамиде" или "Није преша", а поготово "Ђе се купаш", "Немам ти кад", "Преваспитај ђецу", или "Пушти ђаола", Ху си су показали да у жанру у којем плове – а ово важи за музику и стваралаштво уопште – најважнији је имати храброст да се буде искрен, потпуно ненаметљиво.

А то што дјелује најлакше, уствари је најтеже. Уосталом, баш реп музика је загађена што млађим, што старијим олупинама које су покушале имитирати или глумити нешто и некога.

Са строфама и сликам подстанарског, аутостоперског животарења локалаца са Приморја, уз јефтин алкохол и забаву, генерација којој и Ху си припадају веома се лако може братски идентификовати, уз додатне симпатије и импулс који долазе из свјежине кориштења језика уских улица из којих долазе и ријечи из заливског крша и драче.

Данас ћете и код нас чути како "није преша", ако нешто није хитно или, "бања нам је", умјесто већ истрошеног "готива нам је" и "опуштено", и то је прави показатељ популарности и успјеха репера из Црне Горе.

Ово је, поновимо још једном, аутентични исказ о животу младих људи Боке и Приморја у новом вијеку.

Прије Которана Кастру су раздрмали Брутал Протест из БЛ, ем-си четворка коју прати цијели бенд са клавијатурама, ритам секцијом, гитаром и саксофоном. Свјежине ни овде није недостајало.

Погледајте и послушајте: