Рено губи вриједност акција због полицијског претреса

Акције француског произвођача аутомобила "Рено" изгубиле су данас више од 20 одсто вриједности након што је званичник синдиката изјавио да је у канцеларијама компаније извршен претрес прошле седмице у оквиру истраге о превари и могућој вези са емисијама гасова. "Истражиоци за преваре претресли су неколико `Реноових` локација", рекао је званичник синдиката ЦГТ Флоран Грималди. Он […]

четвртак, 14 јануара, 2016 / 14:08

Акције француског произвођача аутомобила "Рено" изгубиле су данас више од 20 одсто вриједности након што је званичник синдиката изјавио да је у канцеларијама компаније извршен претрес прошле седмице у оквиру истраге о превари и могућој вези са емисијама гасова.

"Истражиоци за преваре претресли су неколико `Реноових` локација", рекао је званичник синдиката ЦГТ Флоран Грималди.

Он је додао да управа још није обавијестила раднике да је ријеч о емисијама азотног оксида, али да би се то могло претпоставити због сектора који су претресени.

Ово је најгори дан за "Рено" на берзи од 17. новембра 1994. године. Компанија је данас изгубила око пет милијарди евра тржишне вриједности.

Њемачки "Фолксваген" признао је прошле године да је користио софтвер за прикривање стварних вриједности токсичних емисија из својих дизелских модела у САД.

Компанија је сада суочена са тужбама због којих би могла да плати милијарде долара одштете. Сличан софтвер кориштен је у "Фолксвагеновим" аутомобилима широм свијета.

Због тога су многе државе покренуле истраге о "Фолксвагеновим" аутомобилима, али и о возилима осталих произвођача.