Ренци не даје Британији било шта више него другим земљама ван ЕУ

Премијер Италије Матео Ренци изјавио је данас да „није могуће“ закључити споразум о иступању Велике Британије из ЕУ по којем ће та земља имати већа права од других земаља које нијесу чланице Уније.

четвртак, септембар 29, 2016 / 12:24

Премијер Италије Матео Ренци изјавио је данас да „није могуће“ закључити споразум о иступању Велике Британије из ЕУ по којем ће та земља имати већа права од других земаља које нијесу чланице Уније.

Он је у интервјуу за британску телевизијску мрежу Би-Би-Си рекао да су Британци донијели "лошу одлуку" када су се опредијелили за Брегзит, али да је ипак треба поштовати, јер би се у супротном могло закључити "да гласање не служи ничему".

На питање да ли је могућ споразум са флексибилнијим приступом питању слободног кретања људи, Ренци је одговорио да преговори Лондона и Брисела не могу почети прије него што британска влада активира члан 50. Лисабонског уговора.Он је такође упозорио да "није могуће дати Британцима већа права од оних која имају грађани других земаља ван ЕУ".

Ренци је изразио и жаљење због тога што је бивши премијер Велике Британије Дејви Камерон, који је дао оставку послије изгласавања Брегзита на референдуму у јуну, "искористио референдум за рјешавање интерних проблема своје (Конзервативне) странке".

Иако датум активирања члана 50. још није утврђен, британска премијерка Тереза Меј рекла је недавно да се то неће догодити "прије краја ове године".

Британски независни "Институт за Владу" (Институте фор Говернмент) критиковао је данас у својој студији "ћутање" Терезе Меј о Брегзиту и позвао је да "разјасни" своје намјере по том питању.У студији се такође указује на опасност од "неспоразума" између тројице британских министара задужених за Брегзит, шефа дипломатије Бориса Џонсона, министра за Брегзит Дејвида Дејвиса и министра за спољну трговину Лиама Фокса, уз оцјену да је та "трипартитна структура" фактор "подјела и неслагања".

Према наводима аутора студије, припреме за Брегзит коштаће британску владу 65 милиона фунти, односно 75 милиона еура. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *