Рен: БиХ може до либерализације током 2010

БРИСЕЛ – БиХ може добити либерализацију виза током 2010. године, под условом да испуни преостале услове, рекао је комесар ЕУ за проширење Оли Рен. Рен је истакао да БиХ треба да испуни исте услове које су имале Србија, Црна Гора и Македонија, чији ће грађани, највјеројатније, моћи путовати у шенгенске земље од почетка сљедеће године. […]

среда, 15 јула, 2009 / 16:45

БРИСЕЛ – БиХ може добити либерализацију виза током 2010. године, под условом да испуни преостале услове, рекао је комесар ЕУ за проширење Оли Рен.

Рен је истакао да БиХ треба да испуни исте услове које су имале Србија, Црна Гора и Македонија, чији ће грађани, највјеројатније, моћи путовати у шенгенске земље од почетка сљедеће године.

Ако буду испуњени услови, Европска комисија средином 2010. године предложиће Савјету ЕУ (27 држава чланица) визну либерализацију за БиХ, као и за Албанију, двије земље западног Балкана које су заостале у обавезним реформама.

Рен је рекао данас, на конференцији за новинаре поводом одлуке Европске комисије да званично препоручи три најнапредније земље региона Савјету ЕУ за безвизни режим, да очекује да Савјет позитивно потврди приједлог Комисије крајем октобра.

Рен и комесар за унутрашњу политику и безбједност Жак Баро минимизирали су критике одлуке да БиХ за сада није у кругу повлаштених земаља региона у погледу безвизног путовања и утврдили да је ријеч о потреби испуњена техничких услова.

"Не желимо да БиХ и Албанија дуго чекају. Желимо их мотивисати да наставе реформе које ће довести до безвизног режима", рекао је Баро.

Он је нагласио да ће бити настављена евалуацију напретка БиХ, не само у погледу ритма издавања биометријских пасоша, него и осталих постављених критеријума, поготово када је ријеч о борби против организованог криминала и корупције.

"Већ смо видјели неке резултате, али они морају бити у наредном периоду потврђени", нагласио је Баро.

Европски комесари одбацили су констатацију да ће давање могућности слободног путовања у шенгенске земље само за неке подстаћи нове етничке подјеле у региону.

Истражили смо питање које се односи на могућност да Срби из БиХ узму држављанство Србије и тако слободно путују, док то Бошњаци још не могу. Пошто само 2 550 Срба из БиХ има дупло држављанство, сматрамо да је тај проблем ограничен и да ће бити ријешен тиме што ће БиХ у цјелини брзо испунити услове за безвизни режим – рекао је Баро.

Он је истакао да је БиХ тек сада почела издавање биометријских пасоша, а Србија их је издала већ 800 000. "Идемо корак по корак, етапу по етапу. Прво треба средити све техничке услове. Они једноставно нису испуњени", рекао је Баро.

"Јако смо тешко увјерили Савјет (27 држава чланица) да, након испуњавања ригорозних стандарда, допусти укидање виза за три земље. Нисмо могли предложити и БиХ, јер њени резултати нису били довољно увјерљиви", рекао је Баро, коментаришући зашто БиХ није дато времена до краја године да достигне три земље, пошто је издавање биометријских пасоша почело 1. јула.

Рен је рекао да је земља изгубила године и године у националистичкој реторици, умјесто да их је потрошила на реформе, па тако и на ове које се односе на испуњавање услова за безвизни режим. Он је одбацио политичку мотивицају заостајања БиХ.Оставите одговор