Ректори, приватни и државни: Акредитација је судбоносна

Процес акредитације високошколских установа је судбоносни тренутак за универзитетски живот у Републици Српској, јер се тиме добија међународно признање и препознавање, оцијењено је на четвртој Ректорској конференцији у Бијељини на Слобомир П Универзитету. Иако је процес акредитације дуготрајан, ректори два државна и шест приватних универзитета у Српској, истичу да ће он довести до изједначавања универзитетског […]

уторак, 12 априла, 2011 / 14:49

Процес акредитације високошколских установа је судбоносни тренутак за универзитетски живот у Републици Српској, јер се тиме добија међународно признање и препознавање, оцијењено је на четвртој Ректорској конференцији у Бијељини на Слобомир П Универзитету.

Иако је процес акредитације дуготрајан, ректори два државна и шест приватних универзитета у Српској, истичу да ће он довести до изједначавања универзитетског нивоа, те да ће подјела на приватне и државне бити замијењена само подјелом на универзитете РС.

Предсједник Ректорске конференције Митар Новаковић рекао је да постоји нацрт стандарда и критеријума за акредитацију, те да је већ доста посла урађено.

"Кључне ствари које су везане за наставни план и програм, управљачки систем, увођење система квалитета већ су урађене, али има још много тога што нас чека. Ове године ће се десити акредитовање четири студијска програма на државним универзитетима и имаће међународни карактер", навео је Новаковић, који је и ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент Жарко Павић рекао је да ће критеријуме акредитације тешко испунити посебно приватни универзитети, који су за разлику од државних у изградњи.

"Државни универзитети с обзиром на политику коју воде и број професора далеко су стабилнији од приватних. Тек након више од десет година старости приватног универзитета можете говорити о његовој озбиљности и зато не треба очекивати неке промјене тако брзо", рекао је Павић.

Начелник Одјељења за високо образовање у Министарству просвјете и културе РС Биљана Војводић истакла је да је суштина критеријума за акредитацију високошколских установа да се утврде достигнути стандарди квалитета у складу са европским стандардима.

"Они се односе на конципирање студијских програма, квалификовање наставног особља, доступност информација јавности, оцјењивање студената и друге процедуре за квалитетно одвијање наставног процеса", навела је Војводићева.

Она је додала да се не може говорити о року који је потребан за акредитацију и подсјетила да су универзитети у Српској добили почетну акредитацију након чега слиједи израда самоеволуционих извјештаја којима се утврђује степен достигнутих стандарда и на основу којих се аплицира за провођење поступка акредитације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *