Рекордни финансијски приходи Бајерна

Њемачки фудбалски великан Бајерн Минхен у прошлој сезони доживио је неколико разочарења на терену, али је упркос томе остварио рекордне финансијске добитке.

понедељак, октобар 23, 2017 / 11:42

Баварци су саопштили да су у прошлој сезони забиљежили приход у износу 640,458 милиона евра и профит прије плаћања пореза у висини 66,2 милиона евра.

– Наш неуспјех, када нисмо прошли даље од четвртфинала Лиге првака и полуфинала њемачког купа коштао нас је око 25 милиона евра. Упркос томе забиљежили смо раст и остајамо један од највећих европских клубова – изјавио је вођа финансијског одјела Бајерна Јан-Кристијан Дризен.

Бајерн је финансијски најјачи клуб у Њемачкој, двоструко предњачи испред првих пратилаца, Борусије дортмунд и Шалкеа. Ипак у Европи није позициониран тако добро како би се очекивало гледајући спортске резултате. Цијена улазница у Њемачкој је и даље приступачна обичном гледаоцу, а зарада од ТВ права је мања од оних које имају последњепласирани клубови енглеске Премијер лиге.

Бајерн је 10. у Европи по приходима од ТВ преноса, највише због малих прихода преноса Бундеслиге.

Додуше, Бајерн је редовно у првих 10 клубова када се гледају укупни финансијски резултати, а последње године пред њим су Манчестер Јунајтед, Барселона и Реал Мадрид.

Далеко најзначајнији удио у приходима Бајерна представљају они од комерцијалних дјелатности, што укључује приходе од спонзора, стадиона, дресова, чланарина, док на продаје играча отпада тек нешто више од пет одсто. Исто тако, Бајер не издваја огромне суме за довођење појачања која су већ остварена као звијезде. По издацима за играче, Бајерн је 14. у Европи.

Предсједник баварског великана Карл-Хајнц Румениге је додао да су финансијски резултати “добар примјер законите и добре финансијска политике”, али да приоритети остају спортски успјеси.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *