Рекордан профит Тојоте и страх од Трампових намета

Јапански произвођач аутомобила „Тојота“, најпопуларнијих у ратовима на Блиском истоку, саопштио је да је остварио рекордан нето профит у првом кварталу ове године, али упозорава да би најављене америчке санкције могле да имају велики утицај на потенцијалну зараду.

петак, 3 августа, 2018 / 08:37

Такође, актуелни трговински спор Кине и САД, као и тарифе Вашингтона на увоз метала, оставиће посљедице у овој индустријској грани.

Из „Тојоте“ наводе да је добра продаја у САД и Азији помогла јачању профита од 7,2 одсто на 5,9 милијарди долара од априла до јуна, што је уједно највећи приход икада у једном кварталу.

Ипак, компанија очекује пад нето профита за 15 одсто за фискалну годину до марта 2019. године због забринутости у вези са најављеним тарифама на аутомобиле и цијеном сировина, пренио је АФП.

„Када је ријеч о трговинским проблемима очекујемо да ће профит пасти због пораста цијена челика и алуминијума“, рекао је један од директора „Тојоте“ Масајоши Ширајанаги новинарима.

Он је додао да ће, ако буду уведене, тарифе на аутомобиле изазвати велике посљедице по продају и трговину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *