Рекордан број извођача на Гучи

50. јубиларни Сабор трубача у Гучи биће обиљежен по рекордном броју од 2.000 извођача, а од ове године се одржава и такмичење за Прву трубу свијета. За ово признање надметаће се оркестри из Србије, Русије, Републике Српске, САД, Словеније, Пољске, Македоније, Турске, Аустрије, Немачке, Француске и Румуније. Србију ће представљати оркестри Дејана Петровића и Екрема […]

уторак, август 17, 2010 / 09:32

50. јубиларни Сабор трубача у Гучи биће обиљежен по рекордном броју од 2.000 извођача, а од ове године се одржава и такмичење за Прву трубу свијета.

За ово признање надметаће се оркестри из Србије, Русије, Републике Српске, САД, Словеније, Пољске, Македоније, Турске, Аустрије, Немачке, Француске и Румуније.

Србију ће представљати оркестри Дејана Петровића и Екрема Мамутовића. Испред Дома културе у Гучи одржава се богат кулутрно уметнички програм.

Поред трубача представљају се пјевачке групе, али и домаћа и страна културно умјетничка друштву.

Гости из Израела жељели су да прикажу колико сличности има музика Балкана са Израелом, каже Дан Бирон из КУД ”Израел”.

”Морате да знате да је фолклор Израела заправо микс традиције, коју је јеврејски народ посијао широм свијета и Европе. Одабрали смо за овдашњи наступ музику, са балканским звуцима. Морам рећи да сам био на доста фестивала, али сам одушевљен овим, који је јединствен због толико труба на једном мјесту”, казао је он.

Српске трубе, бар када је ријеч о оркестрима који се такмиче, никада боље нису звучале. Публика има прилику да ужива у традиционалним, али и звуцима који поред фолка крију и џез, али и другу врсту музике.

Оркестар Дејана Лазаревића, једног од најмлађих мајстора трубе, то је управо и доказао у Гучи и ван ње.

”У Европи још једино нисам био у Француској. Имао сам доста позива и понуда за Америку и Аустралију, али не можемо да уклопимо време . Ја се стално трудим, јер волим да путујем и да своју земљу промовишем по најбољем”, каже Лазаревић.

Боје Србије на такмичењу за Прву трубу свијета, поред оркестра Екрема Мамутовића, браниће још један од најмлађих мајстора српске трубе Дејан Петровић.

”Ми смо то спремили, то је стварно достигло врхунац. Тако да ето, да нас Бог погледа, да одсвирамо онако како смо ми то спремили, да нико у оркестру не буде имао трему или тако нешто. Сигуран сам, ако будемо свирали онако како смо спремили, сигуран сам да можемо очекивати или прву трубу или најболи оркестар”, нада се Петровић.

Конкуренција је оштра, али трубачи из Србије надају се да ће ипак тас превагнути на њихову страну и да ће прва труба свијета припасти Србији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *