Регулаторна агенција за енергетику на плате троши 2 милиона

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске планира ове године на бруто зарада и накнада потрошити скоро два милиона КМ или око 71.000 КМ више у односу на прошлу годину. Званично образложење повећање буџета за плате је пријем нових радника, али и то што су предсједник Миленко Чокорило и два члана Комисије, којима је истекао мандат, […]

уторак, 26 јануара, 2016 / 10:22

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске планира ове године на бруто зарада и накнада потрошити скоро два милиона КМ или око 71.000 КМ више у односу на прошлу годину.

Званично образложење повећање буџета за плате је пријем нових радника, али и то што су предсједник Миленко Чокорило и два члана Комисије, којима је истекао мандат, распоређени на друга радна мјеста у овој институцији.

Иначе, чланови Комисије прошле године су доспјели у жижу јавности након што су повукли одлуку о поскупљењу струје у РС коју су сами донијели. Струја у Српској је требало да поскупи од 1. јула 2015., али су, због огромног негодовања у јавности и након што је утврђено да је већини од укупно пет чланова Комисије истекао мандат, они сами повукли своју одлуку.

Приједлогом буџета Регулаторне комисије за енергетику РС, који ће посланици Народне скупштине РС разматрати на сједници заказаној за 9. фебруар, предвиђени су трошкови бруто зарада и накнада зарада од 1,99 милиона КМ, док су у 2015. години износили 1,92 милиона КМ. Ови трошкови чине 75 одсто укупних расхода Комисије.

У Комисији су појаснили да су планирани трошкови бруто зарада и накнада већи за 3,69 одсто због пријема три нова радника у 2015. години на пословима одржавања нове пословне зграде и два приправника, као и због због промјене у организационој структури Комисије.

“Наиме, досадашњи предсједник и један члан Регулаторне комисије којима је истекао мандат су распоређени на друга радна мјеста у Регулаторној комисји, а један члан коме је истекао мандат је враћен у стални радни однос с обзиром на то да је и прије избора за члана био стално запослен у Комисији, што повећава број запослених. Приликом планирања ове врсте трошкова није предвиђено повећање зарада радника”, наведено је у Приједлогу буџета.

Комисија има предсједника и четири члана. Осим тројице који су распоређени на друга радна мјеста, један од старих чланова је остао на тој позицији, док је један пензионисан.

Регулаторна комисија се финансира из годишњих накнада од енергетских субјеката, корисника дозволе за обављање једне или више енергетских дјелатности и једнократних накнада које плаћају подносиоци приликом подношења захтјева за издавање дозвола.

У Регулаторној комисији за енергетику тренутно је запослено 39 радника, а и чланови Комисије су укључени у укупан број запослених. Просјечна плата у Комисији у децембру 2015. године износила је 1.773 КМ.

„У овој години није планирано повећање броја запослених“, казали су у Комисији за портал Капитал.