Реформа НБА такмичења: Краћа сезона, а више утакмица

Иако се до сада само шушкало о томе како ће НБА лигу у ближој будућности захватити цијели низ промјена, чини се да се процес заправо већ приводи крају. Промјене ће на снагу ступити почетком сезоне 2021./2022., о чему су ових дана и службено обавијештене све екипе.

недеља, 22 децембра, 2019 / 11:36

Од 2021. године број утакмица у регуларној сезони биће скраћен с 82 на 78 утакмица. И иако се на прву може чинити да се ради о растерећењу играча у облику мање густог распореда, заправо је ријеч прављењу за један турнир усред сезоне.

На турниру ће морати учествовати све екипе, а формат је следећи — играње по групама(четири утакмице код куће, четири утакмице у гостима) које ће бити одређене дивизијама. Побједници дивизија затим иду у елиминациону фазу, гдје им се придружују још двије екипе с позивницама. Полуфинала и финале играће се на неутралном паркету. Лига ће учествовање на овом турниру награђивати с милион долара бонуса по играчу.

Такође, седмо и осмо мјесто у конференцијама, дакле два последња мјеста која воде у разигравање, освајаће се на мини-турнирима, а не према скору у регуларној сезони). У полуфиналима, пак, уводи се жријеб на темељу најбољих омјера у регуларној сезони, односно више нема јамства да у полуфиналу једне против других играју тимови из исте конференције.

Како ће ове идеје заживјети у пракси тешко је рећи. Утакмице које се играју у првом дијелу регуларне сезоне требале би тако добити нешто на додатној резултатској тежини. Не чуди стога да су, према више извора, прве реакције играча на предложене промјене биле без изузетка негативне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *