Редитељи одабрали потенцијалне Оскаровце

Редитељи Мартин Скорсезе, Стив Меквин, Дејвид О. Расел, Алфонсо Куарон и Пол Гринграс номиновани су за награду Удружења америчких редитеља (ДГА) која се често сматра најбољим показатељем уочи доделе Оскара. Британски редитељ Меквин зарадио је своју прву номинацију за историјску драму “12 година ропства” као и његов земљак Гринграс за трилер о сомалским гусарима “Капетан […]

среда, 8 јануара, 2014 / 12:10

Редитељи Мартин Скорсезе, Стив Меквин, Дејвид О. Расел, Алфонсо Куарон и Пол Гринграс номиновани су за награду Удружења америчких редитеља (ДГА) која се често сматра најбољим показатељем уочи доделе Оскара.

Британски редитељ Меквин зарадио је своју прву номинацију за историјску драму “12 година ропства” као и његов земљак Гринграс за трилер о сомалским гусарима “Капетан Филипс.” Мексички редитељ Куарон такође је први пут номинован за ову награду за свемирску драму “Гравитација.”

За 71-годишњег Скорсезеа ово је 11. номинација за филм “Вук са Вол Стрита”, док је Раселу ово друга номинација за филм “Америчке варалице”.

Скорсезе који је до сада био десет пута номинован за награду Удружења америчких редитеља, освојио ју је само једном и то 2006. за трилер “Двострука игра” за који је добио и Оскара као најбољи редатељ. А ако освоји ову награду Меквин ће постати први “црни” редитељ којем је припала та част.

Награду Удружења америчких редитеља сматра се кључним показатељем за номинације за Оскара. Од 1948. догодило се у само седам наврата да добитник ДГА награде није добио и Оскара, награду Америчке академије науке и уметности.

Имена добитника награде Удружења америчких редитеља биће објављена на свечаности 25. јануара, шест недеља уочи доделе Оскара.