Ред величина: Михајловићева, ММФ, Коридори 10 и 11

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић рекла је да ће са Мисијом Међународног монетарног фонда /ММФ/, која борави у Србији, разговарати о завршетку коридора 10 и 11, али и о новом инвестиционом циклусу и изградњи нових ауто-путева у Србији.

понедељак, 24 септембра, 2018 / 10:44

"До краја године завршавамо коридоре 10 и 11 и крећемо у изградњу нових ауто-путева. Са ММФ-ом ћемо разговарати о новим инфраструктурним пројектима, с обзиром на то да је управо грађевинарство највише допринело расту бруто друштвеног производа /БДП/", рекла је Михајловићева.

Она је за Радио-телевизију Србије навела да су српске финансије данас стабилне, а Србија, послије Пољске, има највећи раст БДП-а и рекордан број страних инвестиција.

"Сви наши економски и финансијски показатељи говоре у прилог повећања плата у јавном сектору на јесен", додала је Михајловићева.

Она је навела да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре има 98 одсто извршење буџета за капиталне пројекте, као и да су проблем кредити узимани прије 10 година, а да пројеката није било.

"Претходне власти узимале су кредите за које нису постојали пројекти и то су велики издаци. Данас српска Влада не креће у реализацију било ког пројекта, а да није претходно припремљена пројектно-техничка документација и решена експропријација. Иза нас су резултати и то грађани виде", рекла је Михајловићева.

Она је подсјетила да је у Кини недавно потписан уговор о финансирању изградње обилазнице око Београда, као и да очекује да ускоро буде потписан меморандум о сарадњи са америчком компанијом "Бехтел" која је заинтересована за изградњу моравског коридора, односно ауто-пута Појате–Прељина.

"На обилазницу око Београда чекало се три до четири деценије. Рок за завршетак радова је три године од почетка изградње. Такође, градићемо и моравски коридор, изузетно важан за Србију, јер не само да ћемо добити нови ауто-пут, који ће повезати централну Србију, коридоре 10 и 11, него ћемо средити корита река, да будемо потпуно заштићени од могућих поплава", каже Михајловићева.