Рече Шаровић: Идентификовали смо три кризе – економску, политичку и моралну

Република Српска се налази у дубокој кризи у свим сегментима привредног и друштвеног живота и у периоду који слиједи промјене морају аутентичне, конкретне, реалне и опипљиве – поручио је Мирко Шаровић, предсједник СДС говорећи о политичкој платформи коју је јуче усвојио Главни одбор Српске демократске странке.

понедељак, 28 фебруара, 2022 / 13:09

"Умјесто популистичке приче, због које тонемо све дубље и дубље, Српска демократска странка је припремила детаљну и анализу и план мјера који доноси аутентичне, конкретне и реално и опипљиве мјере и кораке за опоравак и развој Републике Српске. Умјесто популистичке приче и лажног патриотизма, најбољи одговор онима који не воле Републику Српску или је не желе, јесте њен напредак, развој, економски проспертитет и еманципација." – поручио је Шаровић.

Због тога смо, каже Шаровић, кроз Политичку платформу јасно дефинисали највеће "три кризе" на чија рјешења ћемо, након промјене ове, за Републику Српску штетне власти, ставити фокус а то су економска, политичка и морална кризу.

"Све више и интензивније, а посебно у времену глобалне кризе, долазе на наплату резултати неодговорних политика влада континуитета, које су у задњих 15 година недомаћинском политиком девастирале Српску, уништавајући и злоупотребљавајући људске, материјалне, финансијске и природне ресурсе земље, уз потпуну деградацију моралних, људских и културно-образовних вриједности." – поручио је предсједник СДС-а.

Он каже да су сви кључни макроекономски показатељи – од БДП-а, спољнотрговинског дефицита, незапослености, те константно растуће задужености, попримили тако негативне размјере да већ угрожавају финансијску стабилност земље и доводе у питање економску одрживост и суверенитет Српске.

"Уз то Република Српска је дубоко политички подијељено друштво у коме разлика између два политичка блока постаје све већа и излази изван граница нормалног политичког дјеловања. Актелна власт је грађане подијелила на подобне и неподобне и само ако носите њихову партијску књижицу можете остварити нека своја законом загарантована права што је најгори могући стадиј у који једно друштво може да западне а Република Српска је дошла до те границе." – сугерисао је Шаровић.

У оваквом стању дубоке економске кризе и политички подијељеног друштва, каже он, какво је тренутно у Републици Српској, корупција и остале врсте морално девијантног понашања постају уобичајени обрасци понашања.

"Ми знамо да капацитет за промјене постоји и да је улога СДС и опозиционих странака да понуде политички оквир и инфраструктурну платформу свим онима који вјерују да Република Српска може и мора боље. Имамо јасан план да мобилисемо здраве снаге које могу постићи критичну масу за промјене и свеопшту друштвену обнову. Умјесто популистичке и демагошке политике, СДС је креирао реалне мјере за опоравак привреде и јачање институција власти, што ће у коначници довести до бољих услова за живот грађана и развоја Српске." – закључио је Шаровић.