Реакције на платформу: Нереална, није свето писмо, чува цјеловитост

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да се Платформа за наставак разговора Београда и Приштине базира на очувању територијалне цјеловитости Србије, српског народа који живи на Косову у Метохији, као и српских цркава и манастира. Николић је на одвојеним састанцима са представницима опозиционих странака истакао да је питање Косова и Метохије историјско питање о […]

четвртак, децембар 20, 2012 / 20:06

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да се Платформа за наставак разговора Београда и Приштине базира на очувању територијалне цјеловитости Србије, српског народа који живи на Косову у Метохији, као и српских цркава и манастира.

Николић је на одвојеним састанцима са представницима опозиционих странака истакао да је питање Косова и Метохије историјско питање о којем је потребно постићи најшири могући консензус свих релевантних политичких фактора, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Коштуница: Аутономија у чему?

Предсjедник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да у државној платформи за Косово и Метохију остаје нејасно да ли ће аутономија Срба бити у оквиру Косова као српске покрајине или као независне државе.

Коштуница је после разговора са предсjедником Србије Томиславом Николићем о нацрту платформе за рjешење проблема Косова и Метохије рекао новинарима да су за ДСС важна два питања – јасно дефинисати уставно-правну везу Косова и Србије и поштовање споразума Београда и Приштине.

Он је рекао да су та два питања за ДСС најважнији недостаци платформе и да ће се о томе и даље разговарати.

Коштуница је рекао да у платформи стоји реченица да Србија неће признати Косово и да је модел који се најчешће спомиње у платофрми каталонски модел.

У платформи има нових елемената и рjешења, али и недостатака, рекао је Коштуница и додао да платформа треба да доживи свој епилог у Скупштини Србије.

Ђилас за реализам

Лидер ДС Драган Ђилас каже је да је платформа за КиМ нереална.

"На прво читање документа, он је популистички и нереалан и у себи садржи између осталог и предлог за прекид техничког дијалога са ЕУ, што би значило прекид европских интеграција, и датум за преговоре би био даљи него што је данас", оцијенио је Ђилас.

Он је на конференцији за новинаре у сједишту ДС рекао да, када су у питању права људи који живе на КиМ, у Србији је данас мало оних који би рекли да то што је наведено у платформи на ту тему није добро за Србе на Косову.

Јовановић: Ахтисари је најбољи

Лидер ЛДП Чеодомир Јовановић изјавио је да та странка тешко може да подржи платформу за Косово у облику у ком је представљена, поручујући да она мора да уважи реалност и да каталонски или модел Републике Српске нису прихватљиви за рјешење косовског питања.

Лидер ЛДП је нагласио да је Ахтисаријев план и даље најбоље рјешење за Србе са Косова, а да се питање признавања независности треба оставити за нека друга времена.

Он је навео да је предсједнику поручио: "Стигли смо до краја, овако даље не може."

Јовановић је додао да платформа мора да одражава реалност и да не смије да нас доведе у конфронтацију са међународном заједницом, ни са Албанцима са Косова "на које смо упућени".

Дачић: Није свето писмо

Премијер Србије Ивице Дачић изјавио је данас да државна платформа о Косову и Метохији "није Свето писмо" и да су у току разговори о најбољем рјешењу за питање Косова.

"Није нам циљ да доносимо документе који неће бити оствариви", рекао је Дачић новинарима у Центру за рециклажу у београдском насељу Железник, гдје је присуствовао акцији уништења оружја.

На питање да ли је текст платформе који су објавили медији аутентичан, Дачић је рекао да Скупштина Србије још није усвојила никакав документ.

Он је појаснио да постоје различита мишљења о томе на који начин приступити практичном рјешавању проблема, међу којима је и паралелизам институција на Косову и Метохији, о чему ће бити разговарано у наредних шест мјесеци.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *