Реаговање Кроација Либертас на одговор РАК

Уред за информирање невладине организације Кроација Либертас, послао је на адресу редакције Фронтал.РС подуже саопштење, које у цјелости преносимо. У циљу информирања јавности, достављамо Вам одговор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) на приговор НВО Цроатиа Либертас, по предсједнику Леу Плочкинићу, од 30.11.2009. године у свези емисије "60 минута" Федералне телевизије и на касније емитиране емисије, […]

уторак, март 15, 2011 / 21:09

Уред за информирање невладине организације Кроација Либертас, послао је на адресу редакције Фронтал.РС подуже саопштење, које у цјелости преносимо.

У циљу информирања јавности, достављамо Вам одговор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) на приговор НВО Цроатиа Либертас, по предсједнику Леу Плочкинићу, од 30.11.2009. године у свези емисије "60 минута" Федералне телевизије и на касније емитиране емисије, а у којима су се особе из јавног и политичког живота називале "усташама", "четницима" и фашистима" или се у прилогу јасно могло закључити како одређени дијелови прилога упућују јавност да дође до погрешног закључка.

У овим емисијама су се јасно вријеђали особе хрватске или српске националности на темељу националне основе,а РАК није нашао за сходно да из властитог правилника закључи или донесе одговарајућу санкцију електронском медију па се може закључити како је ова постава РАК-а инструмент заштите прљаве пропагандне машинерије искључиво бошњачког политичког круга из два разлога: у емисијама и прилозима "60 минута" међу "фашистима" нема припадника бошњачког народа, а који такођер јавно политички дјелују у БиХ и други разлог је национална структура РАК-а од 98% Бошњака који с врло блиски политичким унитаристичким циљевима и кругу народа из којега и сами долазе па је овдје очито ријеч о пристраности.

У одговору РАК-а стоји како "вријеђање Хрвата и Срба у Босни и Херцеговини на националној основи не крши правила и прописе РАК-а, па самим тиме и не постоји одговорност ФТВ-а за исте наводе". Називање "усташама", "четницима" и "фашистима" свих оних који јавно дјелују супротно интересима Босне и Херцеговине "представља највиши домет демокрације, слободе говора и слободе дјеловања јавних емитера" у циљу њеног постојања и суверености који сукладно Европској Повељи о слободи говора имају и право јавно и на рачун јавних особа износити "критике, мишљења и отварати јавну расправу" која не само "да није друштвено пожељна већ је гаранција слободе медија и истраживачког новинарства" што је и њихова јавна обвеза.

Иако нити једна прозвана особа нема никакве везе с "фашизмом", већ управо супротно – ријеч је о начину политичког разрачунавања с опонентима СДП-а преко исте емисије, уредници и новинари нису пропустили наставити исте испаде и шовинистичко понашање према искључиво припадницима друга два народа. Овим је срушена објективност овог јавног медија чиме се његово дјеловање и постојање мора преиспитати, а одговорне особе и извршитељи правно одговарати те покренути испитивање јавног мијења о нужности укидања или реорганизације ФТВ-а и исте емисије. Овакав начин рада ФТВ-а и конкретно емисије "60 минута" буди код грађана осјећај несигурности који може довести до локалних или опћих несретних превирања те се за исто мора сносити одговорност и правне санкције.

Невладина организација Цроатиа Либертас је против ФТВ-а и РАК-а упутила
надлежним тужитељствима казнене пројавезбог изазивања међунационалне и међувјерске мржње **из члана 163. КЗ ФБиХ(изазивање народносне, расне и вјерске мржње, раздора или нетрпељивости), члана 390. КЗ РС (изазивање националне, расне или верске мржње, раздора или нетрпељивости), и члана 319. ФБиХ и 359. КЗ РС (повреда људског достојанства, злоупотребом службеног положаја или овлаштења).

Такођер, против одговорних особа је раније (13.03.2010.) поднесена и приватна тужба за клевету у циљу заштите људских права и достојанства политичких жртава Федералне телевизије и РАК-а. Овим чином је стављено на испит и домаће правосуђе које ће донијети правоснажне пресуде по овом врло битном питању по политички опстанак заједничке Федералне телевизије, кохабитацији политичких односа те мирног суживота сва три народа и осталих чији суживот неће почивати на вријеђању на националној основи политичких неистомишљеника и опонената, шовинизму и нетолеранцији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *