Реаговања око случаја Дивјак

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да тек треба видјети шта ће одлучити аустријски суд у случају пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака… …који је ухапшен у Аустрији по потјерници из Београда, те истакао да треба питати шта је са Србима који су без аргумената на хрватским оптужницама. Дачић је изјавио новинарима у […]

петак, март 4, 2011 / 17:06

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да тек треба видјети шта ће одлучити аустријски суд у случају пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака…

…који је ухапшен у Аустрији по потјерници из Београда, те истакао да треба питати шта је са Србима који су без аргумената на хрватским оптужницама.

Дачић је изјавио новинарима у Палати Србија да Београд може да постави питање реципроцитета у политичким и дипломатским односима са другим државама, наводећи да би Србија након одустајања од гоњења хрватског ратног ветерана Тихомира Пурде требало да постави питање шта је са Србима који у Хрватској на оптужницама за ратне злочине.

"Одустајање од гоњења Пурде мора бити праћено исто тако жестоким постављањем питања шта је са Србима који су, без аргумената, оптужени и осуђени у Хрватској. Не можемо да одустајемо од Ганића и Пурде, а да притом стотине људи буде на такозваним оптужницама", рекао је он.

Дачић је додао да Србија треба да брине о својим држављанима као што је то био случај са породицом Настић у САД или евакуацијом њених грађана из Либије.

Дивјак је ухапшен по потјерници Србије издатој преко Интерпола, због ратног злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године.

СрпскоТтужилаштво за ратне злочине одустало је од кривичног гоњења Пурде због недостатка доказа, као и од гоњења Петра Јањића и Данка Маслова, који су такође били под истрагом за исти злочин у Вуковару 1991. године. 

Слабашан протест у Сарајеву

Пред Амбасадом Републике Србије у Сарајеву окупило се тек неколико демонстраната који су негодовали због хапшења пензионираног генерала Армије Босне и Херцеговине Јована Дивјака.

Оно што је више него очигледно је да се пред зградом Амбасаде налази много више полиције која осигурава зграду Амбасаде и новинара него грађана Сарајева и БиХ.

Хелсиншки одбор Србије хвали Јову

Хелсиншки одбор за људска права у Србији сматра да је хапшење Јована Дивјака само наставак контрапродуктивног понашања Београда кад је ријеч о тумачењу прошлости из деведестих.

"Након што су Ејуп Ганић, Илија Јуришић и недавно Тихомир Пурда хапшени, па ослобођени због недостатка доказа, случај Дивјак само продубљује неповјерење у региону према намјерама Београда.

Београд је оваквим понашањем себе ставио у улогу тужитеља и фактора који дефинише карактер рата, по коме је Србија изгледа имала најмању улогу. Хапшење Јована Дивјака је скандал своје врсте, јер управо он представља симбол отпора српској агресији на Босну.

Као српски генерал он се од самог почетка супротставио опсади Сарајева због чега ужива неподијељено поштовање у БиХ. Јово Дивјак је одувијек био мета Београда. Нису га хапсили 2005. кад је био у Београду, већ је сад активиран случај кад Београд веома организовано проводи ревизију историје из деведестих.

Оваквим понашањем Београд себи гради позицију лидера у региону на погрешним основама", наводе из Хелсиншког одбора.

У саопштењу за јавност наводи се да за такво понашање Београда одговорност има и међународна заједница и Хашки трибунал "који се прилагођавају Београду да би га привезали за ЕУ".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *