Реаговања на формирање власти у ФБиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је избор делегата у Дом народа федералног Парламента, без представника два ХДЗ-а, нелегитиман, јер се дејтонски баланс не може избјећи.Власт без два ХДЗ-а преставља опасност не само за ФБиХ него и за БиХ, тврди предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић. Загреб тражи поштовање изборне воље грађана.Нови избори рјешење,сматрају […]

петак, март 18, 2011 / 13:59

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је избор делегата у Дом народа федералног Парламента, без представника два ХДЗ-а, нелегитиман, јер се дејтонски баланс не може избјећи.Власт без два ХДЗ-а преставља опасност не само за ФБиХ него и за БиХ, тврди предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић. Загреб тражи поштовање изборне воље грађана.Нови избори рјешење,сматрају Човић и Љубић.

"Представници народа су ти који у име народа треба да доносе важне политичке одлуке. У овом случају, у ФБиХ то су несумњиво ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. Заобилажењем ових странака, заобилази се један конститутивни народ", рекао је Додик јуче новинарима у Добоју.

Тридесет три делегата Дома народа Парламента Федерације БиХ потписала су на јучерашњој конститутивној сједници изјаву о прихватању мандата и положила свечану заклетву. У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона.

Разговори између представника ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а БиХ завршени су без споразума о формирању власти у ФБиХ.

Централна изборна комисија саопштила је у сриједу да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.

РАДОЈИЧИЋ: ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ У ФБИХ РУШИ ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да начин конституисања федералне власти потпуно руши Вашингтонски споразум којим је формирана Федерација БиХ, а не може да не утиче и на Дејтонски споразум.

Он је нагласио да се један број посланика, или чак неверификованих посланика, прогласио револуционарним тијелом које конституише читаву власт. Радојичић оцјењује да нема гаранција да то сутра неће урадити на нивоу БиХ и поставио питање шта ради међународна заједница у овој ситуацији.

РАДАМАНОВИЋ: ВЛАСТ БЕЗ ДВА ХДЗ-а ОПАСНОСТ ЗА ФЕДЕРАЦИЈУ И БиХ

 Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оцијенио је да формирање власти у Федерацији БиХ (ФБиХ) без два ХДЗ-а представља опасност не само за Федерацију, него и за БиХ.

Наводећи да Србе нико није спомињао при формирању власти у ФБиХ, Радмановић је негирао право да СДП БиХ, за који је рекао да се сам прогласио мултиетничком партијом, именује на руководеће функције представнике из свих народа.

"Мултиетничност је заступљеност легитимних представника конститутивних народа", истакао је Радмановић подсјетивши да СНСД, као политичку партију која има посланике и у Федерацији, нико ништа није питао о формирању власти у овом ентитету.

Одговорним за процес формирања власти у ФБиХ предсједавајући Предсједништва БиХ је означио СДП.

"Уколико СДП као политичка партија која је добила највише бошњачких гласова не схвати да је потребно проводити Дејтонски мировни споразум и не схвати да је кључна ријеч у БиХ равноправност, онда ћемо још дуго имати проблем", истакао је Радмановић гостујући синоћ на ТВ Источно Сарајево.

За платформу четири странке из ФБиХ Радмановић је рекао да је антидејтонска и да представља покушај мијењања Устава БиХ.

"Тако се не може ићи у стабилно друштво које ће правити реформе и које ће ићи према ЕУ", поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

ЧОВИЋ: АНАРХИЈА – ПОТРЕБНИ НОВИ ИЗБОРИ

 Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић оцијенио је да је у Федерацији БиХ анархија и да су нови избори једино рјешење.

"Ако се неуставно и нелегитимно формира власт, без легитимних представника Хрвата, и то оваквим насиљем, јасно је да је таква власт неуставна.То је најближе анархији. Зато нема другог начина него да идемо на нове изборе", рекао је Човић за "Глас Српске".

Човић је рекао да ће ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 ускоро направити власт на нивоу кантона и да ће одлука о томе бити донесена на органима странке у понедјељак.

"Донијећемо одлуке да кренемо са процесом успостављања власти да бисмо имали легитимну власт у кантонима гдје су Хрвати већина, и то за неких двадесетак дана. Тај дио власти ће функционисати у складу са законом као што је, на примјер, власт у Републици Српској", истакао је Човић.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је за да није никаква трагедија поновити изборе, те да би њихови резултати били јасна порука онима који су креатори кризе.

"Хрватски народ је у овом тренутку мобилисан и одлучан", поручио је Љубић.

Љубић истиче да је ово најозбиљнија криза коју је БиХ имала од рата и поручује да сви они који у томе учествују и то подржавају потцјењују озбиљност ситуације, али и хрватски народ који ће показати одлучност да се избори за своју самосталност.

"Aпсолутно мјесто предсједавајућег Савјета министара по ротацији припада Хрватима. Стога ће хрватски блок без икаквог зеленог, црвеног или не знам каквог свјетла одредити ко ће то бити", закључује Љубић.

Он је нагласио да је изјава предсједника РС Милорада Додика да неће признати нелегитимну власт логичан и принципијелан однос према конституисању власти у БиХ.

КОСОРОВА:ЗАГРЕБ ТРАЖИ ПОШТОВАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ

Хрватски премијер Јадранка Косор позвала је политичаре у БиХ на наставак дијалога и затражила да се осигура и реализује стварна политичка и изборна воља хрватског народа у БиХ.

"Ми се нећемо уморити од позивања свих релевантних политичких чинилаца у БиХ да не одустану од дијалога и тражења рјешења да се заиста заштити равноправност свих конститувних народа и да се прихвати политичка воља сваког, па и хрватског конститутивног народа", изјавила је Косорова за хрватске медије коментаришући јучерашње формирање власти у Сарајеву без оба ХДЗ-а.

Она је најавила да званични Загреб од синоћ усаглашава нову заједничку изјаву о БиХ.

ОХР: ВАЛИДНОСТ ДОМА ТРЕБА ДА РАЗМОТРЕ ДОМАЋИ АКТЕРИ

 Валидност Дома народа Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) или усвајање извјесних аката од овог дома питања су која треба да размотре домаћи актери, саопштено је Срни из ОХР-а поводом конституисања власти у ФБиХ.

Из ОХР-а подсјећају на изјаву амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ, у којој се наводи да политичке странке сада морају да обрате пажњу на хитне практичне изазове са којима се суочавају грађани БиХ.

Централна изборна комисија саопштила је у сриједу, 16. марта, да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.

У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *